Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-07-23 18:26:00

Állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament a keddi megállapodással kapcsolatban

Az Európai Parlament „határozott sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az Európai Tanács jelentősen gyengítette a Bizottság és a Parlament arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a többéves pénzügyi keret és az Európai Uniós Helyreállítási Eszköz keretében fenntartsák a jogállamiságot, az alapvető jogokat és a demokráciát” – olvasható abban az állásfoglalásban, amit csütörtökön fogadtak el az EP rendkívüli plenáris ülésén. A keddi megállapodással kapcsolatban ráadásul más tényezőket is kifogásolnak.

Az állásfoglalás azért fontos, mivel az EP-nek jogában áll megvétózni az uniós állam- és kormányfők által kedd hajnalban elfogadott kompromisszumot a hétéves költségvetésről és a helyreállítási alapról – írja a HVG.

Az elfogadott állásfoglalás nemcsak a jogállamisági feltételek felhígítása miatt utasítja el a keddi megállapodást. Sérelmezik, hogy több ponton (például az egészségügyi, oktatási és kutatási programok esetében) csökkentették a forrásokat, és hogy nem sikerült megállapodni az uniós kötvénykibocsátással finanszírozott 750 milliárd euró visszafizetésének feltételeiről sem, valamint hogy nem került be a megállapodásba egy áthidaló megoldás, amellyel akár már 2020-ban támogatást nyújthatnának a keretből.

Az állásfoglalás leszögezi: „a Parlament nem fog kész tények előtt meghajolni, és kész megtagadni a többéves pénzügyi kerettel kapcsolatos egyetértését mindaddig, amíg a Parlament és a Tanács közötti újabb tárgyalások során kielégítő megállapodás nem születik; emlékeztet arra, hogy a Parlamentnek mint társjogalkotónak a többéves pénzügyi keretből finanszírozott 40 uniós program mindegyikét jóvá kell hagynia.”

Az állásfoglalást a Fidesz képviselői nem szavazták meg – írja a HVG.

atv.hu/HVG

Ajánlom

További külföldi híreink