Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-07-21 20:45:00

Babis: Csehország elégedett az EU-csúcs eredményével

Csehország összesen 35,7 milliárd eurót kap a következő hétéves időszakban (2021-2027) a válságkezelő alappal megemelt uniós költségvetésből. További 15,4 milliárd eurót pedig kedvező feltételek mellett hitelként vehet fel - közölte Andrej Babis cseh kormányfő keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján, amelyet a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) közvetített.

Andrej Babis szerint a korábbi időszaktól eltérően a jövőben rugalmasabb lesz az egyes uniós alapok közötti pénzátvitel, amit cseh szempontból "kulcsfontosságúnak" minősített.

"Az Európai Unió csúcstalálkozójának eredménye Csehország számára jó, örülök ennek" - jelentette ki újságírók előtt Babis.

Kifejtette: az előző költségvetési időszakhoz viszonyítva a következő hét esztendőben Csehország mintegy 4 milliárd euróval kap többet. A költségvetésből 27 milliárd eurót, a támogatási alapokból pedig 8,7 milliárd eurót.

Csehország számára rendkívül fontosnak mondta kormányfő annak a lehetőségnek az elérését, hogy a strukturális alapokból származó pénz 25 százalékát saját szükségletek szerinti átcsoportosíthatják.

A cseh kormány rövidesen az Európai Bizottság elé terjeszti azokat a reformterveit, amelyeknek jóváhagyása feltétele a támogatások lehívásának a következő három évben.

"Szerkezetátalakításra van szükség gazdaságunkban, elsősorban a beruházásokra és az egészségügyre kívánunk összpontosítani, maximálisan fel kell gyorsítanunk a digitalizációt is" - hangsúlyozta Andrej Babis.

A reformelképzeléseket a cseh kormány egy nemzeti beruházási tervben fogja összefoglalni és pontosítani, amelyen Karel Havlícek kormányfőhelyettes vezetése alatt már folyik a munka - nyilatkozta Babis újságíróknak Prágában, miután hazatért a brüsszeli tárgyalásokról.

Babis szerint a 2050-ig szóló nemzeti beruházási terv, amelyet az ellenzékkel is megvitat a kormány, mintegy 20 ezer projektet fog tartalmazni 8 ezer milliárd korona értékben. A cseh kormány aprojektek jelentős részét európai uniós forrásokból szeretné finanszírozni.

A cseh ellenzéki pártok üdvözölték, hogy az európai uniós tagállamok bár maratoni tárgyalásokon, de végül is képesek voltak a megegyezésre.

Alexandr Vondra, az Európai Parlament képviselője, volt külügyminiszter úgy vélte, a megállapodás megnyugtatta a pénzpiacokat. "Megállapodás nélkül rövidesen veszélybe került volna az euróövezet és az egész EU integritása, amire a nyitott gazdasággal rendelkező Csehország ráfizetett volna" - jelentette ki újságírók előtt Vondra, aki az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) alelnöke is.

Vondra szerint ugyanakkor Csehország számára az eredmény nem olyan rózsás, mint ahogy azt a kormányfő hangoztatja. "Babis megelégedett a kevéssel, és erőfeszítéseket sem tett, hogy többet kapjunk" - vélte.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink