Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-07-12 10:26:00

Vesztegzár alá került két amerikai támaszpont a koronavírus-járvány miatt

Koronavírus-járvány miatt vesztegzár alá került két amerikai támaszpont a japán Okinava szigetén - közölte szombaton az Okinava prefektúra kormánya.

Az ott állomásozó amerikai csapatok arról tájékoztatták a helyi hatóságokat, hogy kedd és szombat között 61 koronavírusos fertőzéses esetre derült fény a Futenma és Camp Hansen tengerészgyalogsági támaszponton, ezért mindkettőt  karantén alá helyezték.

Két járványos gócot találtak, és elszigeteltek mindenkit, akinek pozitív lett a koronavírustesztje. Az NHK közszolgálati televízió híradásában azonban az hangzott el, hogy a közölteknél jóval több, 148 amerikai katona kapta el a koronavírust.

Tamaki Denni okinavai kormányzó közölte, hogy sokkolta az amerikai hadsereg tájékoztatója, és ezek után erős kételyei vannak a kontingens járványmegelőzési intézkedéseit illetően.

Tamaki szerint az okinavai hatóságok birtokába kerültek olyan információk, hogy amerikai katonák július 4-én függetlenség napi rendezvényeken vettek részt okinavai városok strandjain és szórakozóhelyein. A kormányzó felszólította a rendezvények résztvevőit, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, amennyiben nem érzik jól magukat.

Az amerikai tengerészgyalogság parancsnoksága a járványveszély miatt pénteken parancsba adta a korábbi járványkorlátozások visszaállítását az okinavai kontingensnél:

korlátozzák a katonák kijárását, a helyi szórakozóhelyek felkeresését,  nem használhatnak Okinaván tömegközlekedési eszközöket, és kizárólag a bázisok között közlekedő különtaxikkal utazhatnak.

Japánban a fertőzöttek száma meghaladja a 21 ezret - beleértve a Diamond Princess óceánjáról történt fertőzéses eseteteket -, 995 ember halt meg a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. A gyógyultak száma mintegy 18 ezerre rúg, és 32 súlyos állapotban lévő beteget ápolnak intenzív osztályokon. Okinaván eddig 148 koronavírusos fertőzöttet regisztráltak.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink