Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-07-09 05:40:00

Már a tűzoltók mentik a lakosokat: árvizek pusztítanak több országban is

Kína egyre több tartományát sújtják pusztító árvizek, miután ötven éve nem tapasztalt mennyiségű eső esett június eleje óta. Ráadásul Hupej tartományban földcsuszamlás is volt, a sárlavina lakóházakra zúdult, jelenleg is keresik az embereket. Japánban a délnyugati területek után most az ország középső részét öntötték el az árvizek.

Házról házra járva mentik ki a lakosokat Kína keleti részén, ahol hatalmas területek kerültek víz alá. Kétezer embert csónakokkal hoztak el a vízzel körülvett lakásokból, és ideiglenes szállásra vitték őket.

"A tűzoltókat szólítottuk fel arra, hogy gumicsónakkal mentsék a lakosokat. Egyes helyeken 120 centiméteres víz áll az utcákon, az emberek nem tudnak egyszerűen csak elsétálni"

– magyarázta a helyi párttitkár.

A július eleje óta tartó heves esőzések nem csak keleten, de Kína középső és délnyugati részén pusztító áradásokat okoztak. Az érintett tartományok között van Hupej is, amely a koronavírus-járvány első gócpontja volt.

A medrükből kilépő folyók utakat, házakat rongáltak meg. Többfelé a legmagasabb fokú árvízkészültség lépett életbe.

A hatóságok igyekeznek megerősíteni a gátakat és homokzsákokkal védik a folyópartokat.

Hupej tartományban ráadásul a fellazult talaj a kora reggeli órákban megindult, a sárlavina pedig lakóházakra zúdult, és legalább kilenc embert maga alá temetett. A mentőalakulatok igyekeznek átkutatni az összedőlt házak romjait.

Kínában ötven éve nem tapasztaltak a mostanihoz hasonló esőzéseket. Több helyen az ilyenkor szokásos csapadékmennyiség kétszerese, illetve háromszorosa esett le. Az árvizek több mint száz halálos áldozatot követeltek.

Hatalmas pusztítást végeztek az árvizek Japánban is. A szigetország délnyugati részén nagyban folyik a romok eltakarítása. Az árvizekben és földcsuszamlásokban mintegy hatvan ember halt meg. A víz itt is lakóházakat, utakat rongált meg.

A heves esőzések közben már Japán középső részét sújtják. A folyók vízszintje folyamatosan növekszik.

A kitelepített embereket ideiglenes szállásokra viszik, ahol nem feledkeznek meg a koronavírus elleni védekezésről sem.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink