Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-07-07 08:11:00

Titkosítják az új hongkongi nemzetbiztonsági bizottság munkáját

Titkosítják Hongkongban az új nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatos feladatok ellátására felállított bizottság munkáját - közölte Carrie Lam hongkongi kormányzó keddi sajtótájékoztatóján.

A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna által közvetített sajtóértekezleten a hongkongi kormányzó elmondta: bár az elnöklete alatt működő bizottság első, hétfői ülése után közleményt adtak ki, a továbbiakban a munkát zárt ajtók mögött, a részletek nyilvánosságra hozatala nélkül folytatják majd.

Az új nemzetbiztonsági bizottság a hongkongi politika kidolgozását, az ottani helyzet értékelését, valamint a fontosabb feladatok és műveletek koordinálását látja el. Felállítását a Peking által június 30-án megszavazott, azonnal hatályba lépő nemzetbiztonsági törvény tette szükségessé.

Lam főtanácsadójaként a pekingi vezetés Luo Huj-mingot, a központi kormányzat hongkongi képviseleti irodájának vezetőjét jelölte ki, aki ebben a minőségében szintén részt vesz a bizottság munkájában.

Carrie Lam az új nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatban a kínai központi kormányzat álláspontját hangoztatta: a törvény a nemzetbiztonságra veszélyt jelentő bűncselekmények négy kategóriáját bünteti, ezért csupán maroknyi emberre vonatkozik. A hongkongi lakosság nagy része továbbra is élvezheti a hongkongi törvények által garantált szabadságjogait - húzta alá.

Az új törvénnyel kapcsolatban Nyugaton sokan azzal vádolták Pekinget, hogy a Hongkongban alkalmazott "egy ország, két rendszer" elve helyett az "egy ország, egy rendszer" elvére tér át. A hongkongi kormányzó erről úgy vélekedett: a nemzetbiztonsági törvény az "egy ország" erősítését hivatott biztosítani, amely a "két rendszer" stabil működésének alapját jelenti.

 
Ajánlom

További külföldi híreink