Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-07-07 20:48:00

Tagadja a vuhani labor, hogy tőlük szabadult volna ki a világjárványt okozó koronavírus

Egy kutatójuk idén februárban írta meg, hogy a vírus 96 százalékban megegyezik egy másikkal, amit hét éve találtak Jünnan tartomány egyik rézbányájában. A Sunday Times brit lap szerint a 2013-as minta szinte biztos azé a vírusé, ami annak idején munkásokat fertőzött meg.

"Engedély nélkül egy szúnyog sem jöhet be ide, és a kutatók egy csepp vizet, vagy papírfecnit sem vihetnek ki. Aki szerint kísérleti állatokat adtunk el, vagy kiszabadultak, azoknak fogalmuk sincs a labor működéséről. – mondta a kísérleti labor igazgatója, Juan Csi-Ming, aki a kínai központi televízió riporterének mutatta meg az intézetét.

Az ATV Világhíradójának anyagából kiderül, hogy az amerikai elnök, Donald Trump a függetlenségi napi beszédében leszögezte, hogy a kínaiakat teszi felelőssé a világjárvány kirobbanásáért. Szerintük Peking sokáig titokban tartotta a vírus megjelenését és megpróbálta eltussolni az ügyet.

A hivatalos kínai álláspont alapján a vírus egyébként egy vuhani vadpiacon, úgynevezett wet marketen jelent meg először, és onnan terjedt el.

Az igazgató azt állítja, hogy a labor biztonságosan és törvényesen működik, és májusban azt mondta, a 2013-as mintából már nem volt élő példányuk, így az nem is szabadulhatott ki tőlük.

Szakértők szerint a 2013-as minták és a világjárványt okozó koronavírus közti pár százaléknyi eltérés több évtizedes mutációnak felel meg.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink