Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-07-08 05:12:00

A koronavírus miatt nem engednek annyi látogatót a világ leghíresebb festményéhez

A távolságtartásra figyelmeztetnek a párizsi Louvre múzeum bejáratánál. A világ egyik leglátogatottabb múzeuma közel négy hónap után nyitotta meg újra a kapuit, de szigorú egészségügyi előírások mellett fogadja csak a látogatókat. A bejutáshoz előzetes internetes foglalás szükséges, és kötelező a maszk viselése minden 11 év fölötti látogatónak.

A nyitónapon körülbelül 7400 látogató érkezett, többségük Franciaországból és más európai országokból járta be a múzeumot. A Louvre ad otthon a világ egyik, ha nem a leghíresebb festményének, Leonardo da Vinci Mona Lisájának, ami elé szintén csak meghatározott számú vendéget engedtek. Pedig a Louvre-nak ez az a pontja, ahol szinte mindig tülekedés megy az első sorokért.

"A maszkviselés kényelmetlen, és sokaknak melegük van benne. De ez segít, hogy biztonságban legyünk. Minden jól szervezett. A legnagyobb különbség, hogy a szokottnál kevesebben vannak” – mondta egy francia látogató.

A zárva tartás a Louvre-nak körülbelül negyven milliárd euró veszteséget okozott az ATV Világhíradó összefoglalója alapján. A talpraállás viszont éveket vehet igénybe, mert jelenleg naponta csak ötödannyi látogató várható, mint tavaly.

Az orosz fővárosban is enyhítettek a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokon, így már például látogatható a Tretyakov Képtár. A világhírű galéria új kiállítással nyitotta meg kapuit, amely a Leonyid Brezsnyev néhai szovjet pártfőtitkár uralma alatti életet mutatja be. Üresen áll viszont Indiában a Tádzs Mahal. A tizenhetedik századi mauzóleum újranyitását ugyanis elhalasztották, mert az országban a napi új fertőzések és halálesetek száma jelentősen nőni kezdett. India az Egyesült Államok és Brazília után a harmadik legfertőzöttebb ország a világon.  

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink