Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-07-07 06:10:00

Brutális esőzések miatt 50-en életüket vesztették vagy eltűntek Japánban

Legalább 50-en életüket vesztették vagy eltűntek Japánban, ahol a heves esőzések földcsuszamlásokat és áradásokat okoztak. A meteorológiai intézet arra figyelmeztetett, hogy a következő napokban további felhőszakadások lehetnek.

Figyelmeztetést adtak ki a heves esőzések miatt Japán három délnyugati prefektúrájában. A Fukuoka, Szaga és Nagaszaki körzetekre a legmagasabb, ötös erősségű riasztást adta ki a japán meteorológiai intézet. A több napja tartó felhőszakadások földcsuszamlásokhoz és áradásokhoz vezettek. A helyi értesülések szerint Kjúsú szigetén 40-en vesztették életüket az áradásokban, 14 embert még keresnek a mentőalakulatok. Az áldozatok között van egy idősotthon 14 lakosa, akik vasárnap árvízben vesztették életüket.


Az érintett környékeken legkevesebb 200 ezer embert szólítottak fel a hatóságok, hogy hagyják el az otthonaikat - ott ahol a medrükből kilépő folyók a lakott területeket fenyegetik.


"Semmi nem fontosabb az emberek életénél. Kérem, tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy megmentsék az otthonaikban rekedt embereket, és keressék meg az eltűnteket. Jelenleg a rendőrség, a tűzoltóság, a parti őrség és a Japán Védelmi Erők több mint 40 ezer tagja dolgozik a mentésben, és az eltűntek keresésében."

- jelentette ki Abe Sinzó japán miniszterelnök, a kormány katasztrófavédelmi munkacsoportjának ülésén.

A mentőalakulatok több mint 800 embert mentettek ki. A hétvégi heves esőzések után megkezdték a károk eltakarítását, és folytatják az eltűntek keresését, de a hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a következő napokban még több esőzés jöhet. Szakértők szerint a mostani áradásokat az ország legsúlyosabb természeti katasztrófái közé lehet sorolni.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink