Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-07-06 21:07:00

Friss kutatás: egy új érdekesség derült ki az emberi fülről

Az ember is képes "hegyezni a fülét" német kutatók szerint, legalábbis egy kicsit.

Sok állat, például a kutyák, macskák és néhány majomfaj is mozgatja a füleit, és az érdekes hangok felé irányítja. Az emberi fül körüli izmok is aktivizálódnak, ha újszerű vagy feltűnő ingert észlelnek - közölte a Saar-vidéki Egyetem hétfőn.

Ez a mozgás a kutatók szerint nagyon apró és általában észrevehetetlen. Hogy bizonyítsák, a szakértők Daniel Strauss idegkutató és informatikus vezetésével azon izmok elektromos aktivitását vizsgálták, amelyek megváltoztatják a fülkagyló formáját vagy mozgatják azt. A résztvevő személyek bőrére szenzorokat ragasztottak.

Strauss szerint ez a képesség egyfajta "neurológiai fosszília", amely mintegy 25 millió éve megőrződött az emberi agyban. Az ember valószínűleg olyan orientálódási rendszerrel rendelkezik, amely megpróbálja kontrollálni a fülizmok mozgását.

Egyelőre nem tisztázott, miért tűnt el ez a képesség az emberszabású evolúciós láncolat során.

Az új ismeretek jó szolgálatot tehetnek a jobb hallókészülékek kifejlesztése során - véli Strauss. "Ezek felerősíthetik azokat a zörejeket, amelyeket viselőjük meg kíván hallani, miközben azokat, melyeket ignorálni próbál, elnyomja" - fejtette ki.

Az eszköz tulajdonképpen képes lehet követni használója hallási szándékát úgy, hogy villámgyorsan rögzíti és értelmezi a fülizmok elektromos aktivitását - tette hozzá.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink