Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-07-05 18:48:00

Koronavírus: a világ több pontján drámaian romlik a járványhelyzet - videó

Spanyolország északi részén több százezer embert helyzetek vesztegzár alá. Melbourne-ben a hatóságok szerint robbanással fenyeget a helyzet. Világszerte egy nap alatt minden eddiginél több: 212 ezer új fertőzöttet regisztráltak.

Az Egyesült Királyságban a hétvégén nyitottak meg először a pubok és a bárok a járvány miatti leállás után. Sokan voltak az utcákon az éjszakai élet központjában, a londoni Sohóban a sajtóban csak szuperszombatként emlegetett napon. A brit egészségügyi miniszter szerint szerencsére a többség felelősségteljesen viselkedett.


"Igen, mindenki élvezze a szabadságot, de biztonságosan, megtartva a megfelelő távolságot, és alapvető a kézmosás is." – figyelmeztetett Matt Hancock.

Sokan kimentek a strandokra Floridában is a függetlenség napi hétvégén annak ellenére, hogy szombaton rekord számban találtak új fertőzötteket: egyetlen nap alatt 11 és fél ezren betegedtek meg.  Az Egyesült Államokban már 130 ezer halálos áldozata van a járványnak, és elsősorban a déli, illetve nyugati szövetségi államokban súlyos a helyzet. A szomszédos Mexikóban szintén egyre több a halott.


"Harmincezernél több ember meghalt, több mint 200 ezer fertőzött van. Mexikóvárosnak ebben a részében az emberek felveszik a szájmaszkot, megtartják a megfelelő távolságot. A sűrűbben lakott részeken viszont nem tartják be a szabályokat." – fogalmazott egy mexikói orvos.

A spanyolországi Barcelónában megnyitotta ugyan kapuit a világhírű Szent Család-templom, de egyelőre csak az egészségügyi dolgozók előtt. A katalán fővárostól 150 kilométerre 200 ezer embert helyeztek vesztegzár alá, miután jelentősen megnőtt a fertőzöttek száma.


A globális járványhelyzet azonban egyelőre nem ad okot optimizmusra. Világszerte több mint 11 millió fertőzöttet regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig meghaladta az 530 ezret. Az Economist szerint jövő tavaszra akár több százmillióan is megbetegedhetnek, és több millió emberéletet követelhet a járvány.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink