Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-07-05 05:10:00

Sok helyen ismét elkezdett nőni a koronavírusos fertőzöttek száma

Átlépte a 11 milliót a koronavírus fertőzöttek száma világszerte. Közben Angliában jelentős enyhítés kezdődött. Itt a járvány miatt több mint három hónappal ezelőtt vezették be a korlátozásokat. Az Egyesült Államokban az újranyitásokkal párhuzamosan ismét elkezdett nőni a fertőzöttek száma. Brazíliában pedig ez a szám már meghaladja a másfél milliót, és már több mint 61 ezren vesztették életüket.

Kinyithattak a pub-ok és bárok Angliában, miután három hónapig zárva tartottak a koronavírus járvány miatt. A helyi médiában „Szuper szombat”-nak nevezett első nyitási napon arra hívták fel a kórházak figyelmét, hogy a Szilveszter estéjéhez hasonló hétvégére készüljenek fel. A The Sun helyi lap becslése szerint akár 8 és fél millió liter sört is elfogyaszthatnak az országban a reggel hat óra óta nyitva tartó bárokban.

Szintén megnyithattak a fodrászszalonok és az éttermek is. A lezárásokat leghamarabb Anglia oldotta fel az Egyesült Királyságban.

"A társadalmi távolságtartás még mindig feltétlenül szükséges. Felállítottunk olyan munkacsoportokat, amelyek hatékonyan együttműködnek a még zárva tartott szektorokkal, hogy megtalálják a módját, hogy hogyan lehet biztonságosan újranyitni. De örömmel jelentem be, hogy a jövő héten felállítjuk a határidőket azzal kapcsolatban, hogy a fennálló lezárásokat mikor lehet biztonságosan feloldani országszerte" - jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök.


Jair Bolsonaro brazil elnök jóváhagyta azt a törvényt ami országszerte kötelezővé tette a maszkviselést, azonban úgy módosítaná, hogy az kizárólag iskolákban, üzletekben és istentiszteleti helyszíneken legyen kötelező, ugyanis az a kitétel miszerint kötelező a maszkviselés „az olyan zárt helyeken, ahol emberek gyűlnek össze” kormánya szerint azt jelentené, hogy a lakosokat akkor is megbüntetnék, ha a saját házukban nem viselnek maszkot. 


"Tiszteletben kell tartanunk a járványt, és őszintén gyászoljuk azokat, akik életüket vesztették. De le szeretném szögezni, hogy a lezárásoknak és az otthonmaradásnak az volt a célja, hogy a kórházak fel tudjanak készülni a fertőzöttek kezelésére, hogy senki se haljon meg amiatt, mert nem kapott megfelelő ellátást." – jelentette ki az elnök.

A józan ész diktálta szabályok betartását sürgette a torontói polgármester, miután több ezres fürdőző és napozó tömeg gyűlt össze az Ontario tó partjánál.

Szintén hatalmas tömegek voltak a dél-kaliforniai San Diego tengerpartján, amit a koronavírus járvány ellenére nem zártak le. Ugyan még életben vannak a társadalmi távolságtartás szabályai, ezeket nem mindeki tartotta be. A járvány második hulláma miatt Kalifornia kormányzója leállította az állam újranyitását több megyében.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink