Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-07-03 09:11:00

Ilyen megkapni a koronavírus kísérleti oltóanyagát - egy tesztalany beszámolója

Jack Sommers egyike annak a kiválasztott 800 embernek, aki az Oxford Egyetem kutatói által még áprilisban elindított első európai, embereken történő oltóanyag-tesztelés keretein belül megkapta a kísérleti vakcinát. A férfi az élményeiről az Indepententnek számolt be.

A cikkből kiderült, a programba való jelentkezés meglepően hétköznapi volt, bár sok adminisztrációval járt – mesélte Sommers. Először egy részletes online kérdőívet kellett kitöltenie saját és a családja egészségügyi történetéről. Miután ezen „átment”, telefonon értesítették, hogy kiválasztották, és menjen be a kórházba. Itt az első látogatás alkalmával vér- és vizeletmintát vettek, valamint megnézettek a jelentkezőkkel egy tájékoztató kisfilmet arról, hogy legfeljebb apró mellékhatások jelentkezését várják. Az alanyok ezután hazamehettek, akiknek a labormintáját is rendben találták, azokat hívták vissza.

Sommers néhány nap után tért vissza a kórházba, és megkapta az oltóanyagot. Megkérték: online naplóban rögzítse a tüneteit és mérje rendszeresen a hőmérsékletét. Hozzátette: nem lehet biztos benne, hogy a valódi oltóanyagot kapta-e meg, vagy a kontroll csoportban került.
Visszatekintve a legkomolyabb tünetéként a paranoiát említette. Mint elmondta: többször is ment úgy lefeküdni, hogy lázasnak érezte magát, pedig a hőmérő normális értéket mutatott, így valószínűleg az egészet csak beképzelte.

Elmondta: bár szerettei aggódtak érte, és számos összeesküvés-elmélettel is találkozott, kapott egy üzenetet egy sclerosis multiplexben szenvedő nőtől, aki azt mondta, a hozzá hasonlók bátorsága és áldozata emberek millióinak jelent reményt, erre gondolt, mikor megkapta az oltóanyagot. Hozzátette: mindig is félt a tűtől, de most kifejezetten bátornak érezte magát, és bármikor újra részt venne a programban.

A részvételért összesen 235 fontot, körülbelül 90 ezer forintnak megfelelő összeget kapott.

Egyébként az oltóanyagot, amit Sommers kapott, sokan a koronavírus legyőzéséhez vezető legjobb esélyünknek tartják, és a brit kormány is jelentős összeget invesztált a programba.

 

 

atv.hu/Bien

Ajánlom

További külföldi híreink