Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-07-03 05:53:00

Kétségbeejtő helyzetbe került a brit zeneipar a járvány miatt

Többek között Liam Gallagher, Dua Lipa és Sir Paul McCartney írta alá azt a brit kormányhoz intézett nyílt levelet, amelyben fellépést sürgetnek az élőzenei rendezvények megmentése érdekében.

A több száz előadó, többek között Liam Gallagher, Sir Paul McCartney, Dua Lipa, valamint a Little Mix és a Take That tagjai által aláírt levél célja, hogy felhívja a brit kormány figyelmét az Egyesült Királyság élőzenei rendezvényeinek törlése, vagy elhalasztása miatt kialakult helyzetre – írja a Sky News.

Az Oliver Dowden kulturális államtitkárhoz intézett nyílt levélben mintegy 1500 előadó és zenekar kijelentette, hogy a társadalmi távolságtartásra vonatkozó, továbbra is fennálló előírások miatt a brit zeneipar közvetlen veszélyben van. A levelet többek között a Rolling Stones tagjai, továbbá Ed Sheeran, Rita Ora, a Coldplay tagjai, Eric Clapton, Annie Lennox, Sir Rod Stewart, George Ezra, valamint a Depeche Mode és a Iron Maiden tagjai írták alá.

A levél mögötti motivációkról az Oasis egykori énekese, Liam Gallagher azt mondta: A zenei rendezvények, koncertek, fesztiválok nem léteznek a színpad mögött dolgozó "csodálatos csapat” nélkül, ám ezek az emberek most elveszíthetik a munkájukat a koronavírus miatti lezárások következtében. Gallagher szerint ezekről az emberekről gondoskodni kell addig is, amíg nem indulnak újra az élő rendezvények.

Dua Lipa ugyanezzel kapcsolatban a következőket mondta: büszke élő fellépéseire, akár kis klubokban, akár színháztermekben, akár arénákban, akár fesztiválokon tartotta őket. Szerinte a lezárás a most feltörekvő brit zenész lehetőségét veszi el attól, hogy bejárja ugyanazt az utat, amit neki sikerült.

A levél aláírói közül sokan a nagy brit nyári fesztiválok, a Glastonbury, az All Points East, a Parklife és a TRNSMT fellépői lettek volna, ám a rendezvényeket a koronavírus világjárvány miatt vagy törölték, vagy online rendezik meg. A nyílt levél aláírói szerint az Egyesült Királyságban az élő zenei rendezvények az elmúlt évtized legnagyobb társadalmi, kulturális és gazdasági sikerei közé tartoznak, ám az iparág a koronavírus-világjárvány miatti intézkedések következtében veszélybe került, és 2021-ig valószínűleg nem is élednek újjá az élőzenés rendezvények Nagy-Britanniában. Az aláírók azt kérik, hogy állami támogatással előzzék meg a rendezvényszervező cégek tömeges fizetésképtelenségét, és az iparág által fenntartott 210 000 munkahely elvesztését.

A levél felszólítja az államtitkárt, hogy dolgozzon ki egy világos stratégiát az élőzenei iparág újraindítására. A Glastonbury szervezője, Emily Eavis szerint a kormánynak "fokoznia kell" az élő zene támogatását. Szerinte az Egyesült Királyság élőzenei iparága – beleértve az előadókat és szervezőket – rengeteget tettek az ország kultúrájáért és gazdaságáért, de az ágazat szereplői most kétségbeejtő pénzügyi helyzetbe kerülnek.

atv.hu/Sky News

Ajánlom

További külföldi híreink