Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-07-01 07:00:00

Újabb világjárvány fenyeget? – Új vírust azonosítottak Kínában, ami ellen nincs vakcina

Ismét lezártak egy várost az Egyesült Királyságban, ott van ugyanis minden tizedik új fertőzött a szigetországban. Boris Johnson brit kormányfő nagyszabású tervet jelentett be a gazdaság helyreállítására. Közben Kínában új vírust azonosítottak, amely ellen szintén nincs vakcina, így akár újabb világjárványt is kirobbanthat.

Új vírust fedeztek fel, amely ellen nincs vakcina

 

A félmilliós közép-angliai Leicester városában gyorsan terjed a koronavírus-járvány, emiatt legalább két hétre lezárják a települést. Becsuknak a nem élelmiszert árusító boltok, továbbra sem nyithatnak ki az éttermek, szállodák, múzeumok, pubok és fodrászatok. A ki- és beutazást is korlátozzák.

Arun Mortala, brókert nem lepte meg a fejlemény. Úgy nyilatkozott: amikor két hete véget ért az előző lezárás, már tudta, hogy ez lesz. „Az emberek nem tartották meg a megfelelő távolságot, nem vettek fel szájmaszkot, a rendőrség pedig nem tett semmit” – részletezte.

Az Egyesült Királyság más településein viszont a hétvégétől már nyitnak a pubok. Egy svéd cég mobiltelefonos applikációt fejlesztett ki, amelynek segítségével könnyen ellenőrzés alatt lehet tartani, hogy hány vendég van a helyiségben, ennek alapján lehet interneten helyet foglalni. Chris Mortimer, az alkalmazás fejlesztője elmondta: a felhasználó egy térképen követheti hány ember van éppen az adott helyen, és hányan lehetnek ott legfeljebb. „Azt is látni, hogy a hely mit tesz a higiénia érdekében” – tette hozzá.

A brit kormányfő már a gazdasági kilábalásra összpontosítana, ezért tervet mutatott be az újjáépítésre vonatkozóan. „Gyorsan tenni kell valamit, mert a GDP beomlott, és az emberek aggódnak a munkahelyük és vállalkozásaik miatt” – magyarázta Boris Johnson.

Kalifornia több megyéjében is újra bezárnak a bárok, miután a járvány új hulláma indult el. Az éttermek viszont árulhatnak alkoholt az étel mellé. Kalifornia mellett Floridában, Texasban és Arizonában is növekszik az új fertőzöttek száma.

Közben Kínában új sertésinfluenza-vírust azonosítottak, amely emberekre is veszélyes lehet. A kutatók szerint korábban vágóhídi munkások is elkapták. A forgalomban lévő vakcinák pedig nem nyújtanak elleni védettséget, ezért fennáll a világjárvány veszélye.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink