Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-07-01 06:20:00

Amerika lángokban: megnyerheti még Trump a választást?

Az Egyesült Államokról szóló híradásokat az elmúlt időszakban a koronavírusos fertőzések magas száma és a rendőri brutalitás miatt életét vesztett George Floyd halála kapcsán kitört tüntetések és utóhatásaik dominálják. Az ember el is felejti, hogy dübörög az elnökválasztási kampány, hiszen novemberben ismét szavaz Amerika.

Amerika lángokban: megnyerheti még Trump a választást?

A 2016-os választások egyik nagy tanulságaként az elemzők igyekeznek árnyaltabban megközelíteni a közvélemény-kutatásokat: az előző kampányban ugyanis mindegyik Hillary Clinton győzelmét jelezte (a CNN szerint 12 százalékponttal vezetett), ehhez képest hatalmas meglepetés okozott, hogy a republikánus színekben induló ingatlanmágnás és celebritás, Donald Trump került ki győztesen.

A regnáló elnöknek népszerűségének sem az elhúzódó koronavírus-válság, sem a rendszerszintű rasszizmus miatt kialakult tüntetéshullám és az ennek kapcsán elszabaduló vandalizmus nem kedvez.
Joe Biden, Obama volt alelnöke a jelenlegi friss adatok alapján átvette a vezetést: a CNN 55 százalékra méri Biden támogatottságát, míg Trump 40 százalékon áll országos szinten. A Fox News adatai még kevésbé kedveznek az elnöknek: csupán 38 százalékot mértek neki, a volt alelnöknek pedig 50-et.

Elemzők: semmi nem dőlt még el

A várakozásoknak megfelelően Bident a közvélemény-kutatások a nők, a fiatalok, az afro-amerikai és a spanyol szavazók körében mutatták népszerűnek kezdetek óta. Az elnök számára viszont riasztóan emelkedett Biden népszerűsége a fehér választópolgárok, a férfiak, valamint a középkorú és idősebb szavazók körében is, amelyek eddig tipikusan Trump választói bázisának számítottak.

Tapasztalt politikai kommentátorok szerint azonban Bidennek nincs oka az elbíznia magát, hiszen Trumpnak még van ideje harcolni, és azt “piszkosul” tud az elnök- írja a Guardian egy elemzésében. 

"Nézzük a közvélemény-kutatásokat, és azt gondoljuk, hogy "nem tud nyerni" - tweetelte Bill Kristol, aki két republikánus ciklusban is hivatali pozíciót töltött be - "De Trump útja a győzelemhez nem függ az amerikaiak meggyőzéséről. A választók elnyomásától, a tömeges dezinformációtól, az idegen beavatkozástól és a végrehajtó hatalom szégyentelen felhasználásától függnek majd az őszi események" – véli Kristol.

A vitán dőlhet el a választás?

Trump abban reménykedik, hogy a tévés viták során Biden el fog vérezni, amire - figyelembe véve a volt alelnök korábbi nyilvános szerepléseit, vagy akár Bernie Sandersszel folytatott vitáit - komoly esély van.

Politikai szakértők szerint Trump ezért szorgalmazza, hogy a hagyományos három tévés vitánál többször csapjanak össze a demokrata elnökjelölttel, Biden stábja viszont elzárkózik ettől az ötlettől.

Biden népszerűségének ugyanis kifejezetten használ, ha nem kampányol személyesen. Egyes elemzők szerint Biden jelenlegi népszerűségéhez az is hozzájárult, hogy keveset szerepelt az elmúlt időszakban. Valamint a tüntetéssorozat is az ő malmára hajtja a vizet, hiszen eltereli a lakosság figyelmét a felmerült zaklatási botrányáról- ugyanis egy korábbi asszisztense, Tara Reade állítja, hogy még 1993-ban Biden a falhoz szorította és szexuálisan zaklatta őt. Joe Biden tagadja a vádakat.

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink