Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-06-30 05:00:00

Újabb és újabb gócpontok: nyakunkon a koronavírus második hulláma?

Németországban, Csehországban, Izraelben a koronavírus újabb gócpontjai jelentek meg. Szakemberek szerint még mindig nem érkeztünk el a járvány második hullámához, bár pontosan nem is lehet meghatározni, hogyha lesz második hullám, milyen formában fog visszatérni a koronavírus.

Fokozódott az elmúlt napokban a koronavírus-járvány második hullámától való félelem, miután számos országban ismét nőttek a fertőzöttek számai. A szakértők szerint azonban ez még mindig nem jelenti azt, hogy elérkezett a járvány második hulláma. Világszerte több mint 10 millió ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma elérte az 502 ezret.

A WHO európai regionális igazgatója elmondása szerint a régióban az elmúlt két hétben 30 országból jelentették, hogy újra nagyobb számban azonosítottak koronavírus-fertőzötteket, 11 országban pedig „jelentős” növekedésről számoltak be.

A South China Morning Post cikkében arról ír, hogy azért sem lehet egyértelműen már a második hullámról beszélni, mert a korlátozások enyhítése hozhat új megfertőződéseket, ez viszont nem jelenti az újabb hullám megjelenését.

John Mathews, a Melbourne-i egyetem professzora szerint a második hullámot először drámai visszaesés, majd a fertőzöttek számának hirtelen visszatérése jellemzi. A notthinghami egyetem professzora továbbra is arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberek, ha lehet, minél kevesebb emberrel találkozzanak, tartsák a távolságot, ha tehetik, otthonról dolgozzanak, és hordjanak maszkot.


Bár a rasszizmus elleni tüntetések és az államok újranyitása miatt az Egyesült Államokban ismét több beteget diagnosztizáltak koronavírussal, Anthony Fauci szerint ez még nem a második hullám előjelét mutatja. Az amerikai kutató, az Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének igazgatója arról beszélt a CNN-nek, hogy nem elkerülhetetlen a második hullám. Meglátása szerint akkor kell aggódni, ha a kórházban ápolt betegek száma újra megugrik. 

Azt egyelőre nem lehet tudni biztosan, hogy lesz-e második hullám, és ha igen, az hogyan tér vissza. Az viszont biztos, hogyha visszatér a járvány, és nagyobb számú megbetegedések lesznek, a fő szempont továbbra is az lesz, hogy az emberek és a kormányok hogyan reagálnak – írja a South China Morning Post.

Harmadik hullám is volt

A második hullám egyébként az eddigi influenzajárványoknál is megfigyelhető volt. Az 1918-es spanyolnáthánál, ahol 500 millió ember fertőződött meg és 50 millió ember vesztette életét, sokkal veszélyesebb volt az őszi második hullám, mint az első. A vírusnak egyébként még egy harmadik hulláma is volt, 1919-ben, annak viszont már sokkal enyhébb lefolyása volt.

Egyes szakemberek szerint az 1918-as influenzajárvány valószínűleg megismétlődik, ami a következő hullámokat illeti. „Szinte biztos, hogy eljön a járvány második hulláma, mivel még nem lesz oltóanyag” – mondta Gabriel Leung, a hongkongi egyetem dékánja egy online szemináriumon. Leung szerint aggodalomra ad okot, hogy egyes országokban ismét magasak az azonosított új esetek, és akár a korábbi számokat is meghaladják azok.

A szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy nincs tudományos meghatározása a „második hullám” fogalmának. Ez bármit jelenthet. Jelentheti, hogy a fertőzés gócpontokban jelenik meg, de akár azt is, hogy újra egész országokat érinteni fog a járvány.

Itthon októberben jöhet a következő hullám?

Október-november környékén jöhet a koronavírus-járvány második hulláma, de nem lesz nagyobb, mint az első – nyilatkozta korábban az Inforádiónak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Merkely Béla szerint a nyár biztonságban lehet, ha folyamatosan figyelemmel kísérik a megbetegedéseket, az őszi, második hullámban pedig már nem lesz szükség a tavaszihoz hasonló korlátozó intézkedésekre.

A Semmelweis Egyetem rektora a vizsgálatokat az ősz elején érdemes lesz megismételni, hogy megfelelő stratégiát lehessen kidolgozni az év végére. Azzal kapcsolatban, hogy milyen lehet a második hullám, elmondta, hogy a második hullám nem az elszigetelt eseteket jelentik majd, amik most, az első hullám idején voltak, például idősotthonokban, hanem azt, hogy a közösségi térben emelkednek meg majd a megbetegedések. Erre a becslései szerint októberben, novemberben lehet majd számítani, amikor az időjárás is jobban kedvez a vírusok terjedésének, de véleménye szerint nem lesz majd nagyobb, mint az első hullám. Merkely szerint nem lesz szükség egyébként olyan szigorú intézkedésekre ősszel, mint tavasszal.

Újabb gócpontok

A németországi Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozóban vasárnapig ezernél is több fertőzést regisztráltak. A tömeges tesztelést kedden kezdték, miután csoportos fertőzések történtek. A munkában a hadsereg is részt vesz, a Gütersloh járási egészségügyi hivatal személyzetét egy 65 fős katonai alakulat egészíti ki. Eddig csaknem 6000 tesztet végeztek el. Németországban több mint egy hónapja tartósan ezer alatt van az igazolt új fertőzöttek napi száma, és a járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll. Gócok alakultak ki Rheda-Wiedenbrücken mellett például Berlin Neukölln nevű kerületében és Göttingenben. Ezek az esetek megemelték a vírus úgynevezett reprodukciós rátáját (R), amely az RKI vasárnapi jelentése szerint az utóbbi hetekben regisztrált 0,7-1,2 közötti sávból felugrott 1,79-re. Ez azt jelenti, hogy minden 100 új fertőzött átlagosan további 179 embernek adja tovább a vírust.

Tovább emelkedett az új koronavírus-fertőzések napi száma vasárnap Csehországban, ami elsősorban egy lokális járványgócban végzett széleskörű tesztelési kampánynak tudható be. Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel megjelent hivatalos kimutatás szerint előző napon 305 új Covid-19 megbetegedést regisztráltak. Szombaton ez a szám 260, pénteken pedig 168 volt. Legutóbb április elején volt ilyen magas a napi megbetegedések száma. Április közepétől a múlt hét közepéig a napi átlag ötven és száz eset között mozgott.

Szerbiában szombatról vasárnapra 13 565-ről 13 792-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Ilyen sok új fertőzöttek a járvány elején azonosítottak az országban.

Törökországban az előző napi 1372 után vasárnap 1356-tal emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma. A mostani adattal a regisztrált esetek száma 197 239-re nőtt.

Pekingben a hétfői jelentése szerint vasárnap hét újabb pácienst diagnosztizáltak az új koronavírus okozta betegséggel, és további egy tünetmentes fertőzöttet azonosítottak a kínai fővárosban. Az első, a pekingi Hszinfadi nagybani piachoz köthető pácienst június 11-én azonosították, és azóta az új megbetegedések száma elérte a 318-at. Peking az elmúlt két és fél hétben jelentősen növelte tesztelőkapacitását: míg június 11-én 40 ezer emberen tudták elvégezni a vírustesztet egy nap alatt, mostanra akár napi 458 ezer minta levételét is képesek elvégezni.

Egyhetes kijárási korlátozásról döntött Izraelben a koronavírus-kabinet több lakónegyedben a koronavírus-járvány gócpontjaiban a fertőzöttek folyamatosan emelkedő száma miatt. Szombaton 398, egy nappal korábban pedig 668 új fertőzést diagnosztizáltak. A szombaton elvégzett 10 493 teszt 3,8 százaléka esetében találtak újabb vírushordozót, ami jelentősen meghaladja a korábban mért arányokat, és azért a járvány jelentősebb kitörésétől tartanak a szakemberek.

Az Amerikai Egyesült Államokban a múlt héten 24 óra alatt több mint 45 ezer fertőzöttet azonosítottak, és ezzel rekordot döntött a fertőzöttek számának napi növekedése. Különösen a déli államokban, Floridában, Texasban és Kaliforniában nőtt jelentősen az utóbbi néhány napon belül az új fertőzések száma.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink