Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-06-07 06:22:00

Ez volt Jeffrey Epstein, a milliárdos szörnyeteg és szexuális ragadozó

"Jóeszű stratéga", "Manipulátor", „Tele van energiával, de hibás erkölcsi normákat követ” -ez csak néhány vélemény a tinédzserlányok szexuális kizsákmányolására hálózatot építő Jeffrey Epstein milliárdosról. Egész életében érinthetetlennek tartotta magát, de végül sem vagyona, sem befolyásos barátai nem segíthettek rajta. Letartóztatása után nem sokkal holtan találták a cellájában. A Hetek cikke.

Ez volt Jeffrey Epstein, a milliárdos szörnyeteg és szexuális ragadozó

Jeffrey Epstein diploma nélkül, tanárként kezdte pályafutását, de rémisztő manipulációs és stratégai képességeinek köszönhetően hamar megindult felfelé a ranglétrán. Bár jó pedagógusnak tartották, gyorsan pályaelhagyóvá vált, de az iskola igazgatója, még beajánlotta a Bear Stearns befektetési bankot vezető Ace Greenbergnek, innen pedig egyre magasabbra tört.

Egyik kétes ügyletből a másikba keveredett,de az ekkortájt már szövevényes kapcsolati hálóval és elképesztő vagyonnal rendelkező Epsteint már nem lehetett felelősségre vonni. Hírességek és más befolyásos személyek teljes sorát – Bill Clintontól Donald Trumpon keresztül András hercegig vagy Alan Dershowitz jogászprofesszorig – tudhatta jó ismerősei és barátai között, így gyakorlatilag érinthetetlenné vált. A bombabiztosnak tűnő színfalak mögött pedig életek teljes sorát tehette tönkre szexuális bűnözőként.

A kétezres évek elején közvetítőkön keresztül számos tinédzserlányt szervezett be azzal az ígérettel, hogy 200 dollárt kapnak alkalmanként, ha Palm Beach elit negyedében álló villájában megmasszírozzák, de persze a masszírozás minden esetben szexuális zaklatásba vagy nemi erőszakba torkollott.

A kerítők között volt Epstein élettársa, Ghislaine Maxwell is, de gyakran maguk a beszervezett lányok is szereztek újabb kuncsaftokat, így egy valóságos szexrabszolga-hálózat épült ki Epstein körül.

Epstein nemcsak saját szórakoztatására használta fel a lányokat, másoknak is „kölcsönadta” őket, befolyásos barátai és ismerősei pedig éltek a lehetőséggel. De nemcsak Londonban, hanem Epstein saját szigetén is, amit a milliárdos egyszerűen csak Kis Szent Jeff-szigetnek nevezett, a köznyelvben viszont Pedofil- vagy Orgia-szigetként vált ismertté. A milliárdos és baráti köre rendszeresen tartottak itt orgiákat.

Epstein azonban nem félt. Egy interjúalany szerint a milliárdos egy ízben azzal dicsekedett neki, hogy olyan sok nagy hatalmú ember „tartozik neki”, hogy soha nem fog lebukni.

Fordult a kocka

Hogy ez végül nem így történt, abban nagy szerepük volt azoknak a rendőröknek és magánnyomozóknak, akik komolyan vették az áldozatok történeteit, és kitartóan nyomoztak a milliárdos után. Csaknem másfél évtizedig tartott, de végül sikerült felelősségre vonni. A nyomozás során  annyi bizonyítékot tudtak összegyűjteni, amik alapján Epstein akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatott volna, de egy vádalku keretében sikerült 18 hónapra csökkenteni a büntetést, amiből ráadásul csak 13 hónapot ült le, azt is egy privát börtönrészlegben, ahonnan hetente hatszor napi 12 órára eltávozhatott.

A 2018-as #metoo kampány azonban újra reflektorfénybe helyezte. Több áldozat is a nyilvánosság elé állt, ezért a floridai szövetségi bíróság felülvizsgálta a korábbi vádalkut, törvényellenesnek nyilvánítva azt. Mindeközben New Yorkban is nyomozás indult ellene, amibe az FBI is bekapcsolódott. Így végül 2019. július 6-án egy New Jersey-i repülőtéren letartóztatták. Szexuális célú emberkereskedelem és kiskorú lányok szexuális kizsákmányolása volt a vád.  Hiába ajánlotta fel gyakorlatilag teljes vagyonát óvadék gyanánt, be kellett vonulnia az alsó-manhattani börtönkomplexumba, ami már távolról sem hasonlított a korábbi luxusbörtönre.

Egy hónappal később holtan találták cellájában. Az akkori első hírek szerint felakasztotta magát. Azóta azonban számos kérdés felmerült.

Sokak fejébe szöget ütött ugyanis, hogyan történhet ilyesmi egy olyan börtönben, ahol terroristákat őriznek és mindenhol kamerák és őrök vannak. Még az is felmerült, hogy mivel New York-i villájában gyakorlatilag minden helyiség be volt kamerázva, számos olyan felvétel lehetett Epstein birtokában, amelyekkel befolyásos embereket teljes sorát zsarolhatott volna. Alátámasztani látszik az elméleteket egy elismert igazságügyi szakértő véleménye is, aki szerint Epstein nyelvcsontja aligha törhetett el három helyen is annak következtében, hogy a férfi ágyneműt tekerve a nyakára az ágyról előrevetette magát.

Legyen is bármi is az igazság, Epstein halála nemcsak az áldozatokat fosztotta meg a végső igazságszolgáltatástól, hanem a milliárdos általa kiépített, gyermek- és fiatalkorú szexrabszolgákkal kereskedő nemzetközi hálózat felderítése előtt is lezárta az utat.

A teljes cikk a Hetek aktuális számában olvasható.

​atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink