Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-06-04 21:41:00

Így ír a világsajtó Trianonról

A világsajtó is foglalkozott a Trianoni évfordulóval. Egyesek vélemények szerint a múlt öröksége mellett a környező országokkal való jó viszony kialakítását kell munkálnia a magyar kormánynak. A Washington Postban megjelent véleménycikk szerint a külhoni magyarsággal való kapcsolat építése ugyanazokat a nemzeti érzéseket táplálja, amelyek az első világháborúhoz vezettek.

A világsajtó is megemlékezett a trianoni évfordulóról

 

A BBC azt írja: a magyar kormány számára kihívást jelent, hogyan egyensúlyozza ki Trianon száz éve begyógyulatlan sebét a szomszédos országokkal való szövetséges viszony keresésével. Nick Thorpe kiemelte, hogy a szerb, szlovák, cseh és lengyel barátságról Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott: „Magyarország kitört a száz évig tartó magányából.”

A román külügyminiszter a BBC-nek azt nyilatkozta: „Az elmúlt években megjegyeztük azokat a politikai kijelentéseket, amik sértőek voltak Romániára nézve.” Hozzátette, hogy azért javasolta a Trianon megünnepléséről szóló törvénytervezetet hogy a „románok is megemlékezzenek a történelmükben alapvető fontosságú napról, mivel már nem akarnak megsérteni másokat."

A Washington Post azt írja: a Trianoni emléknap magyarországi rendezvényei semmi másról nem szólnak, minthogy „egy újabb fejezetet írjanak Orbán Viktor hosszú ideje tartó történelem-hamisításáról, ami a saját politikai programját, és a hatalmának folytatását szolgálják.”

Az ifjabb George Bush idején a térségünkért felelős helyettes külügyi államtitkár, Heather Conley szintén a magyar kormányt okolja azért, hogy Romániában megerősödött a magyarellenesség, és úgy véli, hogy a történelmi sérelmek hangsúlyozása „ugyanazokat a nemzeti érzéseket táplálják, amik az első világháborúhoz vezettek.”

A Euronewsnak a University College London közép európai történelemmel foglalkozó professzora nyilatkozott. Ő azt mondta: Trianon örökségét mitológiák sora jellemzi, amihez hozzáadódtak a második világháború következtében létrejövő változások is. Szerinte Magyarország sokkal jobban szembenézett a múltjával, mint más országok a régióban.

Az ATV ma az egész estét a trianoni békediktátumra történő emlékezésnek szenteli.

2020. június 4., csütörtök 21.00 ATV- Tvrtko: Túl minden határon - TRIANON dokumentumfilm

2020. június 4., csütörtök 22.00 ATV- Trianon - Miért?! stúdióbeszélgetés

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink