Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-06-01 17:28:00

Robotokra cseréli újságíróit a Microsoft

Több tucat újságírót bocsátottak el a Microsoft tulajdonában lévő MSN nevű portáltól, a cég ugyanis úgy döntött, inkább mesterséges intelligenciával végezteti el a feladatukat.

A portál nem saját tartalmat kínál, más újságok anyagaival dolgozik. Ezekből állít össze személyre szabott hírválogatásokat. A cikkeket az MSN híroldalán teszik közzé, és a Microsoft osztozik az ebből származó hirdetési bevételeken a tartalmak eredeti közlőivel.

Eddig az újságírók kézzel igazították a címeket és az ajánlókat, igyekeztek többféle politikai véleményt megjeleníteni, kerülni a megbízhatatlan weboldalak cikkeit, és kisebb lapok érdekesebb cikkeit is reflektorfénybe helyezni. Most azonban kicsit változik a helyzet.

A portál dolgozói csütörtökön arról értesültek, hogy a cégnek már nincs szüksége rájuk, a globális trendhez alkalmazkodva ugyanis a hírek szerkesztését mostantól automatizmusokra bízzák, indokolta a Microsoft.

„Folyton arról olvasok, hogyan veszik el a robotok a munkánkat, erre tessék, itt vagyok, a mesterséges intelligencia elvette a munkámat” – mondta az egyik elbocsátott alkalmazott.

Szerinte kockázatos szoftverrel pótolni az embereket, mert a humán szerkesztőség szigorú elvei biztosították, hogy a felhasználók - különösen a fiatalabbak - ne találkozzanak erőszakos, vagy egyéb okból kifogásolható tartalommal.

atv.hu/Qubit

Ajánlom

További külföldi híreink