Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-06-01 06:59:00

Koronavírus: halálosabb lehet a második hullám, mint az első?

A járványspecialista szerint az 1918-as spanyolnátha második hulláma rosszabb volt, mint az első hullám, a koronavírusnál ez október és május között jöhet el, a legrosszabb eshetőség, ha a vírus mutálódik.

Vannak hasonlóságok a koronavírus és az influenza között, például a két vírus által okozott tünetek is hasonlók: láz, köhögés, fájó csontok, fáradtság, émelygés és hasmenés a súlyosabb esetekben. A vírusok - mint az köztudott - nem kezelhetők antibiotikumokkal.

Bár két különböző víruscsaládba tartoznak, abban is a hasonlítanak, hogy az influenza és a koronavírus ellen is nagyon nehéz univerzális vakcinát fejleszteni. A történelmi feljegyzések szerint 1918-ban három hónapon át okozott az elsőnél is halálosabb járványt az influenza, a vírus egy mutálódott verziója tizedelte Európát - írja a Portfolio.

A koronavírus esetében a legrosszabb eshetőség, hogy egy mutálódott vírustörzs jön a második hullámban ősszel vagy télen. A szakértő szerint a második hullám csúcsa október, november környékén jöhet el.

A nyájimmunitáshoz még nagyon alacsony a társadalmak átfertőzöttsége. A második hullámban még Európában a társadalmak 85-90 százaléka lehet védtelen - nyilatkozta még korábban Andrea Ammon, az Európai Járványügyi és Megelőzési Központ igazgatója. A kérdés, hogy a második hullám mikor jön el és mennyire lesz súlyos - tette hozzá.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink