Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-05-30 05:10:00

Amerika-szerte megmozdulások kezdődtek

Folytatódnak a zavargások Minneapolisban, ahol tüntetők egy fekete férfi elleni rendőri brutalitás miatt vonultak utcára. Az eredetileg békésnek induló tüntetések gyújtogatásba és fosztogatásba torkolltak. A tüntetések hatására más amerikai városokban is megmozdulások kezdődtek.

Felgyújtották a tüntetők az egyik kerületi rendőrkapitányságot Minneapolis-ban csütörtökön. Az őrsön állomásozó rendőröket időben evakuálták, és az amerikai zászlót is levették. A nagyvárosban egy afroamerikai férfi halála miatt indultak demonstrációk,  eleinte békések voltak a megmozdulások, később azonban elszabadultak az indulatok, és üzleteket, valamint autókat is felgyújtottak a tüntetők. 

Donald Trump amerikai elnök a Twitter-en közzétett bejegyzésben felháborodását fejezte ki a zavargásokkal kapcsolatban. Mint írta, a fosztogatók meggyalázzák az elhunyt George Floyd emlékét a tetteikkel. 

A demonstrálók csütörtökön további üzlethelyiségeket rongáltak meg és raboltak ki, legalább 30 helyen gyújtottak tüzeket városszerte. A nap folyamán lángokban álltak lakóházak és építkezések is a városban. 

A rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal próbál gátat vetni az erőszaknak, csütörtök hajnaltól pedig kivezényelték a Nemzeti Gárda tagjait is. 


A 46 éves George Floyd nevű fekete férfit a rendőrök azután teperték le, hogy először ellenállt a letartóztatásnak. Az egyik intézkedő rendőr ezután Floyd nyakára térdelt, és annak ellenére sem mozdult onnan, hogy a férfi többször könyörgött neki, hogy nem kap levegőt. Végül a rendőrőrsről hívták a mentőket, de az áldozat a kórházba vezető úton életét vesztette. 

"Széleskörű és részletes vizsgálatot indítunk a május 25.-ei eseményekkel és a rendőrök tetteivel kapcsolatban. Minneapolis, a nemzet és az egész világ egy rendkívül felkavaró haláleset szemtanúja lett." – mondta a minnesota kerületi ügyésze, aki kifejtette, hogy hivatala a Szövetségi Nyomozóirodával és az Egyesült Államok főügyészével együttműködve tárják fel, hogy történt-e törvényszegés illetve polgári jogok megsértése.

A minnesotai tüntetések után más amerikai városokban is megmozdulások kezdődtek Floyd halála miatt. New Yorkban legkevesebb öt embert letartóztattak a tüntetéseben. A Union térről induló megmozdulás átterjedt Manhattan más utcáira is.

Ohio államban a rendőrök könnygázzal oszlatták az összegyűlt tömeget.
Ajánlom

További külföldi híreink