Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-05-31 13:52:00

Ártanak-e Bidennek a körülötte kirobbant botrányok?

Szexuális zaklatási és rasszista vádak egyaránt előkerültek a demokraták valószínű elnökjelöltjéről. Pártja egyelőre kitart mellette, és a liberális média is elnézőnek bizonyul.

Biden – amennyiben valóban jelölik és megnyeri az amerikai elnökválasztást – rekordot fog dönteni életkorával. Ugyanis előtte még senki sem töltötte be az Egyesült Államok elnöki pozícióját ilyen magas életkorral. Az 1942-es születésű politikus jelenleg 77 éves, és 78 évesen kezdené el hivatali idejének kitöltését.

Összehasonlításképpen: Donald Trump 70 évesen kezdte meg elnöki ciklusát.

Bár az amerikai kampányoknak fontos része a jelöltek életkora és egészségi állapota, Joe Biden személyére és hírnevére nézve ennél sokkal veszélyt jelent a szexuális zaklatás vele szemben megfogalmazott vádja. Tara Reade állítása szerint ugyanis a politikus még 1993 tavaszán bántalmazta szexuálisan egy Capitolium-közeli irodában, amikor Reade asszisztensként dolgozott a Szenátus hivatalában.

Biden úgy nyilatkozott, hogy ellentmondásokat vélt felfedezni a Reade által elmondott, majd nyilvánosságra hozott történetben, és azt is hozzátette, hogy a nő állításait egytől egyig ellenőrizni kell a tények tisztázása érdekében. Ugyanakkor Bidennek ez utóbbi megnyilvánulása szöges ellentéte annak, amit korábban maga nyilatkozott a nőket érő szexuális abúzusokkal kapcsolatban. Nem is olyan régen még kijelentette: amikor egy nő a nyilvánosság előtt ilyen kijelentést tesz, automatikusan hinni kell neki.

A szexuális zaklatás vádak ellenére a korábbi alelnök nem lépett vissza, és a felmérések azt mutatják, hogy népszerűsége nemhogy csökken, inkább növekszik az amerikai lakosság körében. Olyannyira, hogy egyes – minden túlzás nélkül fanatikus – követői olyan nyilatkozatokba bocsátkoznak, mint például Katha Pollitt (amerikai költő, író, kritikus), aki úgy nyilatkozott, hogy „akkor is Bidenre szavaznék, ha csecsemőket főzne és enne meg”.

Trump fehér házi stábja természetesen gőzerővel igyekszik Biden minden egyes ballépését fókuszba emelni. Az elnök stábja több anyagot is közzétett Trump kihívóját lejáratandó, amelyek miatt Bident a rasszizmus vádja is elérte. Az egyik ilyen kampányanyag egy interjúhoz kapcsolódik. Ebben az interjúban Biden – anélkül, hogy kérdést intéztek volna hozzá – a következő mondatot intézte az interjút készítő fekete műsorvezetőhöz:

„Én azt mondom, hogy ha Önnek problémát jelent eldönteni, hogy mellettem vagy Trump mellett áll, akkor maga nem is eléggé fekete.”

Biden egyébként egy későbbi interjújában igyekezett megvédeni botrányt kavaró kijelentését. Többek között említést tett arról, hogy amit az emberek nem tudnak róla, az az, hogy abból az államból származik, ahol Amerikában a nyolcadik legnagyobb fekete közösség él, és hozzátette azt is, hogy az ottani szavazatok 96%-át sikerült megszereznie az elmúlt 40 év során, így nekik is köszönheti azt, hogy ilyen magas támogatottságra tett szert. Végül azonban mégiscsak elnézést kért kijelentéséért, így tehát megkövette az identitásában megtaposott színes bőrű műsorvezetőt.

„Obamagate” vagy koholmány?

Barack Obama videóüzenetben biztosította támogatásáról Bident, azt követően, hogy áprilisban egykori alelnöke kerekedett felül az előválasztásokon.

Obama támogatását, látva Biden növekvő mutatóit, a jelenlegi republikánus elnök sem hagyhatta szó nélkül. Donald Trump úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy az előző elnök követte el „messze a legnagyobb politikai bűnt Amerika történetében”. Későbbi újságírói kérdésekre, hogy pontosan mit is értett ez alatt, Trump elnök az Obamagate fogalmát vezette föl, és a rá jellemző nyers stílusban ecsetelte, miről is van szó.

A Trump által említett Obamagate a liberális média szerint nevetséges republikánus koholmány. A nyilatkozat óta eltelt idő során napvilágot látott Twitter-üzenetek és újságírói fejtegetések arra mutatnak rá, hogy az Obamagate az FBI által az orosz beavatkozással kapcsolatban lefolytatott vizsgálatra utal a 2016. évi amerikai elnökválasztással összefüggésben. Tehát lényegében arra, hogy Trumpot külső beavatkozástól mentesen, legitim módon választották-e meg az Egyesült Államok elnökévé.

Trump megannyi kritikusa azt az álláspontot hangoztatja, hogy az Obamagate egész egyszerűen csak politikai porhintés, amely elvonja a választók figyelmét arról, hogy Trump helytelenül kezelte és kezeli a járványt, miközben az őszi választások politikai vetélkedése egyre csak fokozódik.

Habár a felmérések Biden támogatottságának növekedését mutatják, újabb közvélemény-kutatások felhívják a figyelmet arra, hogy az amerikai szavazók többsége mégiscsak a Trump-adminisztrációban bízik az amerikai gazdaság – járványt követő – helyreállítása vonatkozásában. Így ez arra enged következtetni az elmúlt tíz évben nem látott mértékű globális gazdasági recesszió hatásait is számításba véve és azok ellenére, hogy novemberben kemény csata várható, amelynek kimenetele nyílt.

A 77 éves demokrata aspiráns a republikánus kormányzat járványügyi intézkedéseit, azon belül is gazdasági lépéseit, így elsősorban az adócsökkentéssel is járó válságkezelést kritizálta hevesen. Azt állította, hogy ezek nyomán a kormányzat stabilitása csökkent, és azt is, hogy a válsághelyzetre tekintettel kialakított hitelfelvételi lehetőségek csupán a gazdaság óriásai számára jelentenek tényleges segítséget.

Mindezen kritikus szólamok ellenére éppen a gazdaság helyreállítását célzó politika az, ami alapján az amerikaiak többsége Trumpnak szavaz bizalmat Bidennel szemben. Kérdés ugyanakkor, hogy magának a járványnak a kezelését mennyiben ássa alá Trump népszerűségét a novemberi elnökválasztásig.
Részletek a Hetek pénteken megjelent számában.

Ajánlom

További külföldi híreink