Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-05-28 21:50:00

Nagyot lépett Kína: veszélyben Hongkong függetlensége?

Elfogadta a kínai parlament a Hongkongra vonatkozó új nemzetbiztonsági törvénytervezetet. Ennek alapján a Kínához tartozó különleges közigazgatású területen tilos a lázadás, a felforgatás, valamint mindenfajta elszakadási törekvés hangoztatása. Az amerikai külügyminiszter szerint Hongkong többé nem független terület.

Elfogadta a kínai parlament a Hongkongra vonatkozó új nemzetbiztonsági törvényt

Hongkong felszabadítását követelték azokk a tüntetők, akik a hétmilliós városállam egyik plázájában terítették le a földre politikai szlogenjeiket. Aztán megtaposták a Kína-barát hongkongi kormányzó arcképét, így fejezték ki elégedetlenségüket a most elfogadott nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatban.

Mások világító okostelefonjaikkal jelezték, hogy egyetértenek a tiltakozókkal.

„Most, hogy elfogadták a törvényt, ha valóban felállítják a nemzetbiztonsági ügynökséget Hongkonban, akkor velünk mi lesz? A következő nemzedékeket majd viszik az átnevelő táborokban, mint amilyenek Hszincsiangban is vannak?” – utalt az egyik demonstráló arra, hogy a muszlim ujgurokat kínzással kényszerítik vallásuk elhagyására.

A kínai törvényhozás – a hongkongi parlament megkerülésével – fogadta el azt a törvényt, amely alapján betiltják a lázadást, felforgatást, az elszakadásra irányuló törekvéseket. A kínai nemzetbiztonság mostantól szabadon tevékenykedhet Hongkongban. „Döntés született arról, hogy jogi rendszert és végrehajtó mechanizmust hozunk létre Hongkong nemzetbiztonsága számára, ami a kínai nép, beleértve a hongkongi emberek érdekét is szolgálja” – fogalmazott a kínai házelnök, Li Csan-Su.

Tokió aggodalmát fejezte ki az új törvény miatt.

A Japán kabinetfőnök, Szuga Joshide szerint aggasztó a hongkongi helyzet és az, hogy a kínai parlament jóváhagyta az új törvényt a nemzetközi közösség kifogásai ellenére is.

Washington szerint Hongkong megszűnt autonóm terület lenni. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter mikroblogján hangsúlyozta: az Egyesült Államok támogatja a hongkongi népet.

Joshua Wong ismert hongkongi ellenzéki szerint büntetőintézkedéseket kellene bevezetni Kína ellen. Mint azt a demokráciapárti aktivista mondta, szankciókkal, embargóval, vagy a gazdaság befagyasztásával kellene értésére adni Pekingnek, hogy ne léptessen életbe az új törvényt.

A korábbi brit gyarmat 1997-ben került kínai ellenőrzés alá. Peking vállalta, hogy betartja az egy ország két rendszer elvét. A központi kínai kormányzat azonban egyre nagyobb befolyást igyekszik szerezni a területen, és értésre adta, hogy nem tűri el a különvéleményt.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink