Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-05-29 06:10:00

Lángokban Minneapolis: Amerika rasszista?

Lángokban áll Minneapolis. Az amerikai városban tüntetők kezdtek el gyújtogatni és fosztogatni, tiltakozásul amiatt, mert a hét elején rendőri intézkedés közben meghalt egy fegyvertelen afroamerikai férfi. Ráadásul még mindig nem nyugszanak a kedélyek a georgiai ügy kapcsán sem. Ott két fehér férfi lőtt le egy kocogó feketét.

Gyújtogattak, fosztogattak a rendőri rasszizmus miatt felháborodott tüntetők

Lángoló lakóépülethez hívták ki a tűzoltókat Minneapolisban, ahol kiégett járműveket is látni az utcákon. A házakat és gépkocsikat szándékosan gyújtották fel csütörtökön hajnalban a tüntetők, akik a rendőri rasszizmus és brutalitás ellen tiltakoztak. Az amerikai városban egy nagyobb robbanást is hallani lehetett. Fosztogatások is voltak, voltak üzletek, ahova betörtek, a feldühödött tüntetők nem kímélték a szupermarketeket és gyorséttermeket sem. A rendőrök könnygázzal próbálták oszlatni a tömeget.

„Többfelé voltak gyújtogatások és fosztogatások. A polgári elégedetlenség terjedőben van, ami sajnálatos, mert nem így kell megemlékezni egy ellenzékiről” – mondta a helyi rendőrség szóvivője, John Elder aki méltatta a kollégáit, akik szerinte visszafogottan viselkedtek.

Hétfőn este viszont aligha léptek fel visszafogottan a minneapolisi rendőrök. Egyikük kilenc percig térdelt egy letepert afroamerikai férfi nyakán, aki hiába jelezte neki, hogy fuldoklik. A 46 éves fegyvertelen férfi végül meghalt. A négy intézkedő rendőrt később elbocsátották. Jacob Frey polgármester pedig nyugalomra intette a lakosságot, és igazságot követelt az áldozat családjának.

Az Egyesült Államokban már egyébként is magasra hágtak az etnikai feszültségek. Februárban ugyanis Georgia államban két fehér férfi – apa és fia – agyonlőtt egy fekete kocogót. Állításuk szerint összekeverték egy betörővel. Az ügyben azonban a nyomozók csak két és fél hónap után, a közfelháborodás hatására léptek.

Donald Trump elnök nyugtalanítónak nevezte a történteket.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink