Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-05-26 20:05:00

Montenegró az első koronavírus-mentes ország Európában

Koronavírus-mentessé nyilvánította Montenegrót a miniszterelnök, így jövő héttől már fogadják a külföldi turistákat. A festői balkáni országban egyébként rendkívül szigorúan büntették azokat, akik vétettek a bevezetett korlátozások ellen.

Koronavírus-mentesnek nyilvánította a miniszterelnök Montenegrót

 

A főként az idegenforgalomból élő helyi lakosok vegyes érzelmekkel tekintenek a jövőbe.

„Keresztet vethetünk az idei turistaszezonra” – mondta Luka Ratkovic – „Már előtte is kevés turista érkezett. Csak abban reménykedem, hogy legalább a szomszédos országokból jönnek majd nyaralók” – magyarázta a podgoricai lakos.

Mások ennél többet várnak. Dragan Pacicevic, fővárosi lakos bizakodó, szerinte a tavalyinál jobb szezon várható.

Az óvatos optimizmus indokolt lehet, miután a montenegrói kormány koronavírus-mentesnek nyilvánította a kis balkáni országot. Három hete nem regisztráltak ugyanis új esetet.

„68 nappal az első regisztrált eset után, nincs több fertőzött Montenegróban” – jelentette be Dusko Markovic miniszterelnök – „Megnyertük a csatát a gonosz vírus ellen, mi vagyunk az első koronavírus-mentes ország Európában. Ez a siker az államnak, az intézményeinknek, és minden egyes montenegróinak köszönhető” - mondta a kormányfő.

Az Adriai-tenger partján elhelyezkedő országban március elején zárták le a repülőtereket, a kikötőket, az iskolákat és a határokat. Összesen 324 ember fertőződött meg a vírussal. A járvány kilenc halálos áldozatot követelt. Március 30-tól azonban fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon.

Június elsejétől azon országok állampolgárai korlátozások nélkül beutazhatnak, ahol 100 ezer főre legfeljebb 25 fertőzött jut. Ez azt jelenti, hogy a magyarok beléphetnek Montenegróba, de a szomszédos Szerbia és Bosznia-Hercegovina lakosai már nem.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink