Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-05-25 05:50:00

Könnygázzal és vízágyúval oszlatták Hongkongban az ellenzéki tüntetőket

Könnygázzal és vízágyúval oszlatták Hongkongban az ellenzéki tüntetőket, akik a tervezett új nemzetbiztonsági törvény ellen tiltakoznak. Szerintük ugyanis az új jogszabály véget vet a város autonómiájának. A rohamrendőrök 120 tüntetőt őrizetbe vettek. Sokan pedig attól tartanak, hogy a törvény elriasztja a befektetőket a világ egyik legnagyobb pénzügyi központjának tartott városban.

Paprikaspray-vel, illetve –lövedékkel igyekezett oszlatni az ellenzéki tüntetőket a hongkongi rendőrség, de aztán könnygázt is bevetettek. A demonstrálók, akik az üzleti negyedben gyűltek össze, esernyővel próbáltak védekezni.

A karhatalom vízágyút is használt a több ezer ellenzéki demonstráló ellen.

A rohamrendőrök a riportereknek is útját állták. Aztán elkezdődtek az őrizetbe vételek.

A hongkongiak a pekingi kormány által tervezett nemzetbiztonsági törvény ellen tiltakoznak, amely szerintük véget vet a különleges közigazgatású terület autonómiájának.

"Hongkongban kritikus a helyzet. Aggódunk amiatt, hogy a Kínai Kommunista Párt az új törvénnyel még jobban elnyom majd bennünket. Véget akarnak vetni az egy ország két rendszer elvnek, és figyelmen kívül hagyják az ellenvetéseinket." – mondta egy ellenzéki.

A kínai törvényhozás pénteken kezdődő pekingi ülésszakán mutatták be a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, amely betiltana mindenfajta lázadó, felforgató és elszakadásra irányuló tevékenységet, illetve külföldi beavatkozást.

A törvényt 200 magas rangú külföldi politikus közleményben bírálta. Szerintük az új törvény átfogó támadás alá vette a jogállamiságot és alapvető szabadságjogokat. A kínai központi kormányzat ezt elutasította.

"Kizárólag Kína belügye a hongkongi nemzetbiztonsági törvény alkalmazása. Egyetlen külföldi államnak sincs joga beavatkozni." – jelentette ki a kínai külügyi szóvivő.


A korábbi brit gyarmaton, amely 1997-ben került vissza Kínához, tavaly hónapokon át tartottak az ellenzéki megmozdulások az új kiadatási törvény miatt. A tervezetet Peking végül visszavonta, de azt is értésre adta, hogy nem fogja eltűrni az ellenvéleményt.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink