Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-05-25 12:51:00

Így változtatta meg az influenzaszezont a koronavírus

Minden évben átlagosan 290–650 ezer ember életét követeli a szezonális influenza világszerte – a koronavírus miatt idén ez a szám jóval alacsonyabb lehet, derül ki a Nature tudományos szaklap cikkéből.

A koronavírus-járvány miatti szociális távolságtartás ugyanis az influenzavírus terjedését is lelassította az északi féltekén, ezzel lerövidítve az idei influenzaszezont - írja a cikk alapján a 24.hu.

Egyelőre a szakértők szerint korai örülni, mert a koronavírus okozta áldozatok kipótolhatják a statisztikát.

A szezonális influenzaszezon általában minden évben februárban indul, és május végéig tart, amíg lecseng. Idén azonban már április elején drámaian lecsökkentek a megbetegedések, csak egy hónappal azután, hogy a WHO világjárvánnyá nyilvánította a COVID-19-et. Az adatok több mint 150 ezer mintából érkeztek, 71 ország saját nemzeti laboratóriumából, és a nemzetközi FluNet oldalon készült belőlük statisztika.

A csökkenő statisztikáknak a távolságtartáson kívül több oka is lehet még: egyrészt lehet, hogy influenzatünetekkel kevesebben mentek orvoshoz, ezért nem szerepelnek a statisztikákban. Másrészt könnyen lehet, hogy az emberek jobban ügyeltek a személyes higiéniájukra, gyakrabban mostak kezet, és nem tapogatták az arcukat – mindez az influenza ellen is tökéletes védekezési módszer.

Szakértők szerint több fertőző betegséget érinthet a csökkenés, a bárányhimlőben például legalább fele annyian betegedtek meg idén, mint a korábbi években. Kevesebb volt a kanyarós és rubeólás beteg is. Valószínűleg, mivel ezek elsősorban gyerekeket fenyegető betegségek, az iskolák bezárása nagyon sokat nyomott a latban.

A szezon a déli féltekén csak most kezdődik, és júliusban, valamint augusztusban éri a tetőfokát – kérdéses, hogy ez a trend ott is megmutatkozik-e majd.

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink