Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-05-24 19:29:00

Az évtized vihara érte el Ausztráliát - videó

Az évtized vihara érte el Ausztrália nyugati partjait. A szakemberek 210 kilométer per órás széllökésekre és 100 mm-nyi esőre számítanak. Az erős szélben a tenger is hatalmas hullámokat hány.

Helyi idő szerint vasárnap reggel már kezdett megvadulni a természet Nyugat-Ausztrália szövetségi államban. A viharos erejű szél felkorbácsolta a tenger vizét, amit néhány szörfös még gyorsan kihasznált.

A közelben azonban homokvihar tombolt, emiatt a látótávolság erősen lecsökkent. A lakott területek utcái lassan elnéptelenedtek.

"A szél sebessége elérheti a 130 km per órát. Erre elsősorban a tengerparton, illetve Nyugat-Ausztrália állam délnyugati csücskében lehet számítani egészen hétfő reggelig. Az államban mindenfelé lesz eső, mintegy száz mm-nyi csapadék várható." – mondta a helyi meteorológiai intézet vezetője.

Az ítéletidőt az hozta létre, hogy egy trópusi ciklon hidegfronttal találkozott a légkörben, emiatt alakultak ki a heves esőzésekre és viharos erejű széllökések. Egyes helyeken, elsősorban Pilbara környékén, ahol vasércbányák vannak, akár 210 km per órás széllökéseket is mérhetnek. Ráadásul a viharzóna az állam fővárosa, Perth felé veszi majd az irányt. A meteorológusok szerint árvizek is kialakulhatnak.

Közben Ausztrália délkeleti részén egy megdöbbentő égi jelenség okozott riadalmat. Victora államban egy fénycsík jelent meg, amely első ránézésre meteornak tűnt. A szakemberek azonban hamar jelentették, hogy valószínűleg egy kiszolgált orosz Szojuz űrrakéta darabjai érhették el a légkört. Az űrszemét mintegy húsz másodpercen át égett.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink