Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-05-22 21:55:00

Többen aggodalmukat fejezték ki az új kínai nemzetbiztonsági törvény kapcsán

Aggodalmát fejezte ki a hongkongi ellenzék és az amerikai külügy az új kínai nemzetbiztonsági törvény kapcsán. Bírálói szerint a jogszabály feljogosítaná Kínát, hogy keményebben lépjen fel a demokrácia- és függetlenségpárti mozgalmak ellen Hongkongban.

Megkezdődött a kínai törvényhozás éves ülésszaka Pekingben, amit a koronavírus-járvány miatt márciusban elhalasztottak. Ezen vitatják meg meg az új nemzetbiztonsági törvényt, amit ha elfogadnak, akkor megkerülik a hongkongi törvényhozást és felhatalmazzák a kínai hatóságokat a hongkongi szeparatisták elnyomására

"A Kína-ellenes erők beavatkozása miatt Hongkong nem teljesítette alkotmányos kötelességét, hogy törvényben tiltsa meg Kína elárulását. 2003 óta nem fogad el erről törvényt, amit aljas szándékú emberek megbélyegeztek és démonizáltak." – jelentette ki a kínai parlament állandó bizottságának alelnöke.

Kína folyamatosan igyekszik korlátozni a korábbi brit gyarmat szabadságát, ami 23 éve azzal a feltétellel került vissza a kommunista országhoz, hogy külön rendszer marad ott érvényben. A demokráciapárti ellenzék és aktivisták élesen bírálják az új jogszabályt, amelyet a hongkongi törvényhozás többségét alkotó Kína-párti képviselők támogatnak.

"A nemzetbiztonsági törvény ránk erőltetésével a kínai elnök lerántja a leplet az „egy ország-két rendszer” elvről. Azt üzenik a világnak, hogy Hongkong már nem külön rendszer." – mondta egy civil szervezet titkára.

A várható hongkongi tiltakozás miatt megerősítették a rendőri jelenlétet az ottani kínai képviseletnél. Tavaly a kiadatási törvényt akarták áterőltetni, ami ellen hónapokig tüntettek.

A kínai külügy szerint Hongkong Kína része, a nemzetbiztonsági törvény pedig belpolitikai kérdés.

Ajánlom

További külföldi híreink