Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-05-19 13:26:00

Eddig jól szerepel a teszteken az egyik koronavírus elleni kísérleti vakcina

A Moderna biotechnológiai cég hétfőn bejelentette: kísérleti koronavírus-vakcinájuk jól szerepelt egy korai, első fázisú teszten.

A szakértők 45 alanynak adtak be kis dózist a mRNA-1273 jelű készítményből, 15 napon belül mindegyik résztvevőnél kimutathatóan nőtt az antitestek szintje - írja a Live Science nyomán a 24.hu.

Az alanyokat három csoportba osztották be, az elsőben 25, a másodikban 100, a harmadikban 250 mikrogrammot kaptak, majd nagyjából egy hónappal később egy második dózist is beadtak nekik. A kutatók szerint az első két csoport esetében minél magasabb volt a használt adag, annál több antitest termelődött.

A harmadik csoportnál még nem elérhető az összes adat. A Moderna szerint egyik alanynál sem észleltek komoly mellékhatásokat. Fontos kiemelni, hogy a védőoltás tesztelése még igen korai szakaszban jár, és rengeteg további kísérletezésre lesz még szükség. A következő, már engedélyezett körbe 600 embert fognak bevonni.

A Moderna vakcinája egy forradalmi, a piacon elérhető védőoltásokban még nem alkalmazott technikát használ. A szer hírvivő RNS (mRNS) segítségével veszi rá a sejteket, hogy olyan fehérjetüskéket alkossanak, melyek segítségével a koronavírus a sejtekre támad. Elméletileg az immunrendszer így olyan antitesteket hoz létre, melyek képesek megakadályozni a későbbi fertőzést.

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink