Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-05-19 11:00:00

Baj van: közel száz koronavírus-fertőzöttet találtak egyetlen német húsüzem dolgozói között

Újabb német húsipari nagyüzemben találtak tömeges koronavírus fertőződést. Az alsó-szászországi vágóhídon 92 munkásnak lett pozitív a tesztje, a megbetegedettek nagy része munkaközvetítő cégeken keresztül dolgozik és tömegszállásokon él – jelentette be hivatalos közleményben Osnabruck városának vezetése.

A húsipari gigacégeknél kialakult gócpontok már a német szövetségi vezetésnek is szemet szúrtak: a múlt héten Hubertus Heil munkaügyi miniszter is arról beszélt, a húsüzemekben kialakult tömeges megbetegedések „szégyenteljesek” és „vállalhatatlanok” ezért a szabályozások tisztázására van szükség.

Ezért tegnap a dolgozók munkakörülményeit javítani kívánó tervezetet terjesztett a német „korona kabinet” elé, azonban annak elfogadását a kormány egyik koalíciós partnere, vélhetően a CSU, tovább halasztatta szerdára.

A tervezet szerint a vágóhidak dolgozóit és azok szállásait gyakrabban tesztelnék, a szabályszegések esetén kiszabandó büntetéseket a duplájára emelnék. Emellett kizárnák az munkaközvetítő cégeket a foglalkoztatásból, az üzemekben csak azok dolgozhatnának, akiket a cég közvetlenül alkalmaz, ezzel elejét véve a felelősség ide-oda tologatásának.

A német Zöld párt is egyetért abban, hogy a rossz munkakörülményekért elsősorban a közvetítő végek a felelősek, azonban a párt vezetője hozzátette azt is, az alacsony húsárak is nagy szerepet játszanak a kialakult helyzetben. A párt szerint az ilyen típusú termékekre minimumárat kell bevezetni.

A Die Linke német baloldali párt is úgy látja, hogy a munkakörülmények javítására van szükség, olyan minimum feltételek megszabásával, mint privát szoba és fürdőszoba minden dolgozónak. Katja Kipping, a párt társelnöke a német cégek versenykésességének növelése érdekében az olcsó hústermelő országokra kivetett magasabb vámokat is javasolja.

Abban a CSU is egyetért, hogy mind a dolgozók mind pedig a jószágok körülményeinek rosszat tesz az árháború, azonban ők a magasabb húsadóban látják a megoldást. A jelenlegi 7 százalékos ÁFA növelésével nyert többletet a farmereknek és termelőknek juttatnák vissza.

Az Élelmiszer-Ital és Vendéglátóipari szakszervezet a tegnapi halasztást érthetetlennek nevezte, elmondták, a téma évek óta sürgető, a koronavírus csak még inkább rávilágított a helyzet súlyosságára, miután több üzemben gócpontok alakultak ki. Szerintük alapvető változásokra és „kristálytiszta szabályokra” van szükség, miután a közvetítő cégek a lehető legrosszabb helyzetet hozták el az iparban.

 

atv.hu/Mérce

Ajánlom

További külföldi híreink