Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-05-11 22:05:00

Trump frontális támadást indított Obama ellen

"Obamagate"-ről írt a Twitteren hétfőn Donald Trump amerikai elnök, azt sejtetve, hogy demokrata elődje, Barack Obama részese volt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Michael Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadó elleni vizsgálatának.

Trump frontális támadást indított Obama ellen

Az elnök azt követően tette közzé bejegyzését, hogy Flynn ügyvédje, Sidney Powell vasárnap interjút adott a Fox televíziónak, és abbéli meggyőződését fejtegette, hogy Obama is részese volt azon, általa összejátszásnak nevezett folyamatnak, amelynek során ügyfele ellen eljárást indítottak.

lynn a Trump-kormányzat első nemzetbiztonsági tanácsadója volt, aki ellen a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozás vizsgálata során indítottak nyomozást, mert 2016 végén és 2017-ben Washingtonban találkozott Szergej Kiszljak akkori orosz nagykövettel, és erről nem mondta el az igazat. Flynn együttműködött a nyomozó hatóságokkal, és első ügyvédje tanácsára elismerte, hogy a találkozókról nem tájékoztatta Mike Pence alelnököt, illetve később a nyomozókat sem. Együttműködése fejében büntetlenséget ígértek neki, ám az ügyészek megváltoztatták álláspontjukat, és hamis tanúzás miatt vádat kívántak emelni ellene.

A volt nemzetbiztonsági tanácsadó új ügyvédje azonban új bizonyítékokat tárt fel, amelyekből az látszott kiderülni, hogy a nyomozók csapdát állítottak. Nyilvánosságra hozták az igazságügyi minisztérium egyes dokumentumait is, amelyek szerint Flynn ellen lezárták a nyomozást, tisztázva őt minden feltételezett vád alól, de az FBI egyik vezető munkatársa, Peter Strzok - aki a Demokrata Párt egyik ismert anyagi támogatója is volt - ennek ellenére elrendelte a nyomozás folytatását.

William Barr igazságügyi miniszter múlt csütörtökön bejelentette, hogy a tárca vissza is vonja a vádemelési javaslatot. Trump pedig arról számolt be, hogy akár ismételten kormányzati posztot is kínálhat Flynnek.
Trump hétfőn több Twitter-bejegyzést is szentelt az ügynek. Egyikben azt írta, hogy az általa Álmatag Joe-nak nevezett Joe Biden volt demokrata alelnök, illetve várható idei elnökjelölt irányította a Flynn elleni vádaskodást. Az Obama-adminisztrációt pedig "az Egyesült Államok legkorruptabb kormányzatának" minősítette.

Egy másik bejegyzésében úgy fogalmazott: "az Obamagate kismiska a Watergate-hez képest". Egy harmadik bejegyzésében pedig azt írta, hogy az FBI "Trumpot üldözve szélhámoskodott".

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink