Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-05-09 15:01:00

Meg lehet az ellenszer? Három gyógyszert kombináltak az orvosok

Más betegségek ellen használt gyógyszereket alkalmaztak egyszerre hongkongi orvosok, és úgy tűnik, bevált. Három vírusölő gyógyszer és egy immunrendszer-erősítő együttes alkalmazása hatékony kezelésnek bizonyult a koronavírusos betegek számára - jelentették be hongkongi orvosok.

Meg lehet az ellenszer? Három gyógyszert kombináltak az orvosok

A Hongkongi Egyetem szakemberei a HIV-gyógyszerekként ismert ritonavirt és lopanivirt, a szintén vírusölő ribavirint, és a szklerózis multiplexre használt beta interferon nevű készítményt tesztelte koronavírus-fertőzött pácienseken, akiknek enyhe vagy mérsékelt tüneteik voltak, és a pozitív teszteredmény utáni egy héten belül kezelték őket. A betegek egy részének csak HIV-elleni gyógyszereket adták be, míg a többi ezek mellé még megkapta a ribavirint és a beta interferont is.

Az eredmények - amiket a Lancet orvosi szaklapban publikáltak - szerint azok, akik a gyógyszerkoktélt kapták, gyorsabban meggyógyultak, átlagosan hét nappal később már negatív lett a koronavírus-tesztjük. Azoknál, akiket csak a HIV-gyógyszerekkel kezeltek, kicsit lassabb volt ez a folyamat, náluk átlagosan 12 napig jelzett pozitív eredményt a teszt.

A kísérlet során azt is megfigyelték, hogy a többféle gyógyszer együttes használatától a páciensek már négy napon belül jobban érezték magukat. Igaz, a koktélnak voltak bizonyos mellékhatásai is, ezeket azonban nem részletezték.

Az orvosok megállapították, hogy a három vírusölő gyógyszer a betegség korai szakaszában biztonságos és hatékonyabb volt, mint csupán a HIV ellen használt gyógyszerek alkalmazása. A pácienseknek így hamar enyhültek a tünetei, és kevesebb ideig kellett kórházban lenniük.

atv.hu/szeretlekmagyarorszag.hu

Ajánlom

További külföldi híreink