Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-04-22 20:46:00

Így emlékeznek meg a holokausztról világjárvány idején

Kedden volt a Holokauszt emléknapja. A rendezvényeket azonban a koronavírus-járványra tekintettel az interneten rendezték meg. Izraelben is elmaradtak a megemlékezések a járvány miatt.

Online tartották a Holokauszt emléknapot

 

Izraelben kedden megszólaltak a szirénák és megállt az élet egy percre, ezzel emlékeznek minden évben a második világháború alatti zsidóüldözés hatmillió áldozatára. Idén a Holokauszt emléknapján a túlélők személyes jelenléte nélkül zajlottak a megemlékezések az országban.

A koronavírus járvány miatt nem találkozhatott családjával például az a 102 éves holokauszt-túlélő férfi sem, akit dédunokái a lakása alatti utcáról köszöntötték Jeruzsálemben az emléknap alkalmából.

Auschwitzban elmaradt az Élet Menete, miután Lengyelországban is betiltották a nagy rendezvényeket. A 32 éve minden évben megrendezett eseményen több mint 10 ezer ember vonul végig az Auschwitz-i haláltábor és a Birkenauban elhelyezett emlékmű közötti három kilométeres szakaszon.

A rendezvényen csupán páran vehettek részt és online tartották meg a programot a szélesebb közönség számára.

„Soha nem volt a mostanihoz hasonló emléknapunk. De most összegyűltünk az első virtuális Élet Menetén. Ez a virtuális összegyűlés nem csak arra ad lehetőséget, hogy visszaemlékezzünk a múlt szörnyűségeire, hanem arra is rávilágít, hogy milyen kihívásokkal néz szembe a közösségünk a mai napig.”

- mondta Steven Spielberg a virtuális eseményre készített üzenetében.

A híres amerikai filmrendező a holokauszt tanítását szorgalmazó Soá alapítvány megalapítója.

A Jad Vasem holokauszt emlékmúzeum zárva tart a járvány miatt, de interneten közvetített előadássorozattal, és a “Zsidó zsidómentők, egy mindenkiért” című virtuális kiállítással készült az emléknapra.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink