Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-04-22 21:27:00

ENSZ: Világjárvány közepette sem szabad szőnyeg alá söpörni a globális felmelegedést

A világnak ugyanolyan eltökélten kell küzdenie a globális felmelegedés, mint a koronavírus-világjárvány ellen - közölte a Föld napján az ENSZ szerdán, figyelmeztetve, hogy a klímaválság nem szűnt meg, és továbbra is emberek millióit fenyegeti.

ENSZ: Világjárvány közepette sem szabad szőnyeg alá söpörni a globális felmelegedést

"A klímaváltozást ugyanúgy kell lokalizálni, mint a világjárványt" - jelentette ki Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára a Föld napján, amelyet április 22-én tartanak, és ötvenedik alkalommal rendezték meg világszerte.

"A Covid-19 járvány kétségkívül súlyos egészségügyi és gazdasági világválságot idézett elő, de ha nem küzdünk az éghajlatváltozás ellen, az emberi jólét, az ökoszisztémák és a gazdaság évszázadokra veszélybe kerülhet" 

- figyelmeztetett közleményében a szakosított ENSZ-szervezet vezetője.

Az új típusú koronavírusnak 180 ezer halottja van világszerte, amióta tavaly december végén megjelent Kínában, és egész gazdasági ágazatokat bénított meg.

A jelenlegi helyzet következtében az általános felmelegedés fő felelőseinek, "az üvegházhatású gázoknak a kibocsátása várhatóan 6 százalékkal csökken" - jegyezte meg sajtótájékoztatóján Petteri Taalas. A főtitkár szerint ez a csökkenés nem lehet időleges, és nem helyettesíthet egy tartós klímavédelmi fellépést.

Az ENSZ annál is inkább aggódik, mert "a korábbi gazdasági válságokat gyakran követte még erősebb üvegházhatásúgáz-kibocsátás kísérte fellendülés". A világszervezet "a zöld növekedést" támogató gazdaságélénkítő tervek kidolgozását szorgalmazza a világjárvány utáni időkre.

"Ugyanezzel az eltökéltséggel és egységgel kell fellépnünk az éghajlatváltozás ellen is, mint amellyel most harcolunk a Covid-19 betegség ellen" - szögezte az WMO főtitkára.

"Együtt kell fellépnünk az emberiség egészsége és életminősége érdekében, nemcsak a következő hónapokban, hanem sok nemzedéken át" - tette hozzá Petteri Taalas.

Az ENSZ-nek a világ éghajlatáról szóló 2015-2019-es jelentése szerint a rekordhőmérsékletek, az óceánok savasodása, a tengerszint emelkedése, a gleccserek olvadása mind az éghajlatváltozásnak az elmúlt öt évben bekövetkezett gyorsulásáról tanúskodik.

Ebben az időszakban soha nem tapasztalt meleget mértek, de a szakértők szerint a következő ötéves időszakban (2020-2024) a világ átlaghőmérséklete újabb rekordot ér majd el.

Azt ATV Egyenes Beszéd cimű műsorában Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes mondta el a véleményét a magyarországi viszonyokról.

Kihírdetik a klímavészhelyzetet?

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink