Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-04-14 20:34:00

Megvan a terv: így enyhít a korlátozásokon Csehország

Csehországban április 20-tól kezdve fokozatosan újra megnyílnak az új koronavírus-járvány miatt március közepén bezárt üzletek, szolgáltatások, piacok és az iskolák. A kormány öt szakaszra bontott tervét a keddi kormányülés után ismertették Prágában.

Megvan a terv: így enyhít a korlátozásokon Csehország

"A kormány forgatókönyve abból indul ki, hogy sikerül ellenőrzés alatt tartani a járvány terjedését" - szögezte le Karel Havlícek kormányfőhelyettes, ipari és kereskedelmi miniszter a sajtótájékoztatón. Minden újabb lépés előtt figyelembe veszik a pillanatnyi konkrét járványhelyzet - tette hozzá.

Elsőként április 20-án a kiskereskedők boltjai, a kisvállalkozók műhelyei, a termelői piacok és a használtautó kereskedések nyithatnak ki. Ezt követően hetente, vagy kéthetente további kereskedelmi egységek kezdenék el újra működésüket.

Fokozatosan engedélyezik majd a szabadtéri sportolást is kisebb csoportokban, megkezdhetik működésüket a fitness-klubok, de a közös zuhanyozók és öltözők nélkül.

Május 25-től kinyithatnának a vendéglők kerthelységei, a fodrász-szalonok, a kiállítások, múzeumok és az állatkertek is.

Utolsóként, június 8-tól, pedig teljes egészében megnyithatnák kapuikat a nagy bevásárlóközpontok és a szállodák is. Engedélyezve lenne bizonyos feltételek mellett a legfeljebb 50 személyes családi, társadalmi és kulturális rendezvények megtartása is.

Minden esetben szigorú higiéniai előírások lesznek érvényben, amelyek betartásáért a tulajdonos, a működtető vagy a szervező lesz a felelős - húzta alá a kormányfőhelyettes.
Havlícek szerint a cseh forgatókönyv hasonló az osztrákhoz annyi eltéréssel, hogy Prága óvatosabban kezeli a nagy bevásárlóközpontokat.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter elmondta, hogy a kórházak és az egészségügyi központok már a hét második felében fokozatosan visszaállítják összes szolgáltatásukat, amelyeket a járvány miatt leállítottak, illetve későbbre halasztottak.

 

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink