Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-04-15 05:50:00

A sáskainvázió elleni küzdelmet is megnehezíti a koronavírus

Újabb sáskainvázió sújtja a kelet-afrikai térséget, miközben a koronavírus járvány miatt kijárási korlátozások vannak érvényben. A legsúlyosabban érintett országokban csaknem 20 millió ember élelemellátása van veszélyben van.

A koronavírus-járvány terjedése miatti korlátozások súlyosan nehezítik a sáskainvázió elleni küzdelmet Kelet-Afrikában. A legsúlyosabban érintett országok között van Etiópia, Kenya, Szomália, valamint Tanzánia is, ahol jelenleg csaknem 20 millió ember tapasztal élelmiszerhiányt.

A márciusi esőzések miatt a sáskák száma a következő hónapokban várhatóan drámai mértékben nőni fog. A rajok várhatóan Kenyából Dél Szudánba és Ugandába vonulnak majd.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete Kenyában a helyi farmereket tanítja, hogyan kell rovarirtó permetezőkkel harcolni a sáskajárás ellen. Azonban a koronavírus járvány miatt lecsökkent a nemzetközi áruszállítás, ami miatt a külföldről behozandó rovarirtó-eszközök nem tudnak bejutni az országba.

"A kijárási korlátozás miatt korlátozva van az is, hogy a repülőgépet kora reggel mikor rakhatjuk meg, ami miatt korlátozott az időnk arra, hogy megtaláljuk a sáskarajokat”

- mondta a FAO projektfelelőse.

"Ez nagyon nagy problémát jelent különösen azoknak a farmereknek, akik kis területet művelnek. És a koronavírus ideje alatt különösen nagy gondot okoz az élelmiszerellátás. Mert így hogyan fogjuk Kenyát élelmezni? Minden terményünket helyi ellátásra termeljük, és szerintem ezt mindenkinek nagyon komolyan kell vennie, mielőtt még nagyobb bajba kerül az egész ország”

– mondta ez a helyi gazdálkodó.

A FAO nyilvántartása alapján Kenyában 70, Etiópiában és Szomáliában 25 éve nem volt olyan nagyságú sáskajárás mint amit februárban tapasztaltak.

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink