Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-04-13 06:21:00

Százezrek rohamozták meg az élelmiszerboltokat, benyújtotta lemondását a török belügyminiszter

Lemondott vasárnap este Süleyman Soylu török belügyminiszter, miután a nagyvárosokat érintő hétvégi kijárási tilalomról szóló, péntek este tíz óra körül tett bejelentése nyomán a koronavírus-járvány ellenére országszerte százezrek tódultak az utcákra, és rohamozták meg az élelmiszerboltokat.

Százezrek rohamozták meg az élelmiszerboltokat, benyújtotta lemondását a török belügyminiszter

Soylu Twitter-fiókján jelentette be távozását, mivel úgy ítélte meg, hogy az embertömegekről megjelent képsorok „nem voltak összeegyeztethetők e tökéletesen vezényelt időszakkal”, ezért bocsánatot kért a nép mellett Erdogan elnöktől is.

Vasárnap egy interjúban Soylu arról beszélt, hogy elfogadta a bejelentés időzítésével kapcsolatban őt ért bírálatokat. Egyúttal közölte: nem látta előre, hogy az emberek a kijárási tilalom hírére megrohamozzák a boltokat, sőt más országok példájából kiindulva pont abban az esetben számított hasonlókra, ha a tilalomról két-három nappal előre értesítik a lakosságot. „Ezt akartuk elkerülni” – mondta, elismerve, hogy mintegy 250-300 ezer ember sietett az utcákra a hír hallatán.

Recep Tayyip Erdogan török elnök nem fogadta el Soylu lemondását. A lemondás elutasítását vasárnap késő este az elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága jelentette be, hozzátéve, hogy Soylu folytatja munkáját.

A kommunikációs igazgatóság azt írta: a belügyminiszter, akit a 2016. júliusi puccskísérletet követően neveztek ki, sikeres munkát végez, amellyel "elnyerte a nemzet elismerését". Rámutattak: Soylunak jelentős érdemei vannak a terrorszervezetek törökországi támadási "kapacitásának" nagyfokú csökkentésében, és a természeti katasztrófák - például földrengések - utáni mentést is mindig kiválóan koordinálta.

Törökországban a fertőzés megfékezése érdekében péntek éjféltől vasárnap éjfélig kétnapos kijárási tilalom van érvényben a 30 legnagyobb városban. Az intézkedés 63 millió emberre vonatkozik. Vasárnap 4789-cel nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak száma, amely így 56 956-ra emelkedett. A halálozások száma (csütörtök óta tartva a százhoz közeli rekordszintet) ezúttal 97-tel, 1198-ra nőtt.

atv.hu/24.hu

Ajánlom

További külföldi híreink