Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-04-03 10:08:00

„Elnézést kérünk tőletek” – Brüsszel elismerte, hogy az elején nem vették komolyan a koronavírust

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az olaszokhoz intézett üzenete a La Repubblica napilap csütörtöki számában jelent meg.

A koronavírussal Európában először Olaszország szembesült, és drámai mértékben ugrott meg egyik pillanatról a másikra a fertőzöttek száma. Főként az észak-olasz tartományok a leginkább érintett területek, Lombardia számít a járvány olasz gócpontjának. A legfrissebb adatok szerint Olaszországban 115 242 regisztrált fertőzött van, 13 915 halálos áldozat és 18 278 gyógyult. Az előző napi adatok: 110 574 fertőzött, 13 155 halott és 16 847 gyógyult. Volt olyan nap, amikor közel ezren haltak meg Olaszországban. Az egészségügyi rendszere az összeomlás szélére sodródott.

Ursula von der Leyen mostani üzenetében kijelentette, Európa kiáll az "elképzelhetetlen" járványhelyzettel példamutatóan szembeszálló Olaszország mellett – idézi az MTI. Az Európai Bizottság elnöke elismerte, hogy

az új koronavírus-fertőzés olaszországi kezdetekor az unió "káros magatartást" követett, és nem ismerte fel, hogy csakis egységesen lehet leküzdeni a pandémiát.

Az "Elnézést kérünk tőletek, most az EU veletek van" címmel, a baloldali La Repubblicában megjelent levélben Ursula von der Leyen a munkahely-megőrzést célzó, államilag támogatott, rövidített munkaidejű rendszert vázolja (SURE), melynek 100 milliárd eurós csomagja a járványtól leginkább sújtott tagállamokat, köztük elsőként Olaszországot kívánja segíteni. A bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy az EU-költségvetés minden, még rendelkezésre álló euróját a válságmegoldásra kell fordítani. "Ez a válság próbára teszi egész Európát. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy kudarcot valljunk" - jelentette ki Ursula von der Leyen. Úgy vélte, az EU számára a legjelentősebb befektetésnek a szolidaritás számít.

Az Európai Bizottság elnökét korábban számos bírálat érte az olasz kormány részéről: Roberto Gualtieri pénzügyminiszter is tévedésnek nevezte von der Leyen szavait a Róma által szorgalmazott közös tehervállalás, az úgynevezett koronakötvények elutasításáról.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink