Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-04-03 06:45:00

„A kijárási korlátozás enyhítése lenullázná az eddigi erőfeszítéseket” - tovább tombol a járvány Európában

950 ember halt meg egy nap alatt koronavírus-fertőzésben Spanyolországban, ahol már hatodik napja nem jelentettek 800 elhunytnál kevesebbet. Olaszországban is sok a halott, és több mint 110 ezer fertőzött van. A világon a legtöbb fertőzöttet az Egyesült Államokban regisztrálták, ahol több mint 216 ezer esetet tartanak számon.

 

Ismét rekordot döntött Spanyolországban az új típusú koronavírus járvány áldozatainak száma. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a fertőzés halálos áldozatainak száma meghaladta a 10 ezret, és több mint 6000 embert ápolnak az intenzív osztályokon.

A fertőzések csaknem 15%-a olyan egészségügyi dolgozó aki megfelelő védőfelszerelés nélkül volt kénytelen kezelni a betegeket.

„Most a válság pillanatában látjuk be, hogy mennyi időt vesztegettünk el a krízis kezdetekor. Tudtuk, hogy mi történik Kínában de lehet, hogy túl távolinak tűnt akkor. Pedig az ottani példákat figyelve elegendő lett volna az időnk, hogy felkészüljünk és megfelelő körülmények között kezdjük el a küzdelmet a kornavírussal”

- mondta egy barcelonai orvos.

Spanyol orvosok és ápolók szakszervezetei beperelték az ország 10 régióját, hogy jogi úton kényszerítsék ki, hogy a helyi hatóságok 24 órán belül biztosítsanak megfelelő védőfelszereléseket.

Franciaországban a katonaságot is bevetették a koronavírus elleni küzdelemben. A túlterhelt párizsi kórházakból az ország más egészségügyi intézményeibe szállítják a betegeket.

A járványnak több mint 4000 halálos áldozata van az országban és több mint 57 ezer ember kapta el a fertőzést.

„A kijárási korlátozás enyhítése lenullázná az eddigi erőfeszítéseket”

– jelentette ki Giuseppe Conte olasz miniszterelnök televíziós beszédében, amikor bejelentette, hogy a jelenlegi szigorú korlátozások április 13-áig mindenképpen érvényesek maradnak.

A legtöbb regisztrált fertőzött az Egyesült Államokban van, ahol több mint 5000 ember vesztette életét a járvány miatt.

Mike Pence amerikai alelnök úgy vélte, hogy a járvány jelenlegi elterjedésének az az oka, hogy Kína már egy hónappal korábban tudott a koronavírusról, még azelőtt, hogy erről decemberben megjelentek az első híradások.

A Bloomberg értesülései szerint amerikai hírszerzők jelentést írtak arról, hogy Kína eltitkolta az ottani járvány mértékét.

Kína tagadja az amerikai vádakat, azonban korábban kitoloncolt külföldi újságírókat.

Helyi források szerint több olyan orvos és helyi újságíró pedig eltűnt az országban, akik először figyelmeztettek a járvány veszélyeire.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink