Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-04-01 18:25:00

Koronavírus: "Minden elképzelhetőt felülmúlt, amikor hirtelen a kellős közepén találtuk magunkat"

Az eddigieknél is nagyobb türelemre lesz szükség az új koronavírus-járvány tetőzése utáni időszakban, mivel a megszokott mindennapi életbe való visszatérés "még nagyon messze" van Agostino Miozzo, a polgári védelmi hatóság országos koordinátora szerint. A koordinátor közösségi oldalán adott interjút a nemzetközi sajtónak, köztük az MTI-nek is szerdán.

Koronavírus: "Minden elképzelhetőt felülmúlt, amikor hirtelen a kellős közepén találtuk magunkat"
Milánó főterét fertőtlenítik /Fotó: Reuters/

Agostino Miozzo hangsúlyozta, hogy a polgári védelem az utóbbi években jelen volt az olaszországi földrengés-övezetekben, a pusztító áradások területein, átélte a 2003-as SARS-járványt és az ebolát is. "Azt hittük, mindenre fel vagyunk készülve. A SARS után még járványgyakorlatozást is tartottunk, de a Covid-19 minden elképzelhetőt felülmúlt, amikor hirtelen a kellős közepén találtuk magunkat" - hangsúlyozta Miozzo.

A polgári védelem országos koordinátora - aki a hatóság nemzetközi kapcsolataiért is felelő -  kijelentette, az új koronavírus-fertőzést nem lehet földrengéshez hasonlítani, mivel utóbbi egy jól meghatározható területre korlátozódik, nem pedig az ország egészére. Felidézte a 2009-es abruzzói földrengést megjegyezve, hogy akkor  Olaszország többi részéből a földrengés sújtotta térség és lakosság segítségére tudtak sietni. "A Covid-19 földrengése viszont az ország egyetlen zónáját sem hagyta ki, nem tudunk a másik segítségére sietni, hiszen mindenkit egyformán érintett" - tette hozzá.

Elismerte, hogy Olaszország a fertőzés február 20-i "robbanása"pillanatában kritikus helyzetben találta magát.

"Mi voltunk az elsők Kína után, és ki kellett találnunk, milyen ütemtervet követünk, miközben egyik napról a másikra százról ezerre emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma, és egymás után haltak meg a betegek"

- mondta. Hozzátette, az első hetekben az olaszok nehézségként élték meg, hogy a szomszédos és a távolabbi országok is "fenntartásaikat" fejezték ki az Olaszországból érkező helyzetjelentésekkel szemben. Azóta azonban Olaszország már példának számít az óvintézkedések bevezetése miatt - tette hozzá.  

Ami a több mint 12 ezer olaszországi halottat illeti, Agostino Miozzo hangoztatta, hogy az elhunytak 73 százaléka hetven év feletti volt, és számos más krónikus betegség miatt is kezelték őket. Utalt arra, hogy más országokban kizárólag az új koronavírus-fertőzés miatt elhunytakat számolják, miközben Olaszországban mindenkit, akinek a fertőzés súlyosbította eredeti patológiáját. Megemlítette, hogy a fertőzés "végigsöpört" az olaszországi idősotthonokon, melyek továbbra is kiemelt védelem alatt vannak.

"Mi olaszok mindezt talán még nehezebben éljük meg, hiszen uraljuk a teret, a szabadban az utcákon éljük életünket, szeretjük és keressük a társaságot, barátok között és családban is átöleljük, csókoljuk egymást. A járvány távolságtartásra kényszerített"

- mondta  Agostino Miozzo.

A kijárási korlátozás és az összes többi óvintézkedés a tervek szerint április 13-ig történő meghosszabbítását a római kormány a következő órákban erősíti meg. "Utána sem kapjuk rögtön vissza korábbi életünket, nagyon nagy türelemre lesz szükségünk, mivel a normalitáshoz való visszatérés  még nagyon messze van" - hangoztatta a polgári védelmi hatóság felelőse.

 

 atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink