Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-03-31 12:16:00

Már nyolc mutációja van a koronavírusnak amerikai kutatók szerint

A vírusokhoz hasonlóan az új koronavírus is mutálódik, már nyolc törzse van világszerte - közölték amerikai szakemberek.

A jó hír azonban az, hogy ezek a mutációk nem veszélyesebbek az eredeti vírusnál - mondta Trevor Bedford, akinek Nextstrain.org nevű honlapja követi a vírus genomját azon minták alapján, amelyeket szerte a világból megküldtek nekik. Az új mutációk azonban számos információval szolgálnak a kutatóknak.

A kutatók azóta vizsgálják az új koronavírus genomjait, hogy az először terjedt át állatról emberre a közép-kínai Vuhan egyik vadállatpiacán múlt év őszén.

"A kérdésre, hogy genetikailag változik-e, a válasz egyértelmű igen" - mondta Marc Liptsitsch, a Harvard Egyetem epidemiológusa.

"A kérdés az, hogy van-e ezáltal bármilyen fontos változás a vírus fertőzőképességét illetően vagy más az ember számára fontos dolgot illetően"

- tette hozzá.

A megjelenő törzsek csak egy kicsit eltérőek, nincs változás gyilkosságát illetően - mondták a szakemberek.

"A megfigyelt mutációs ráta - havonta két mutáció megjelenése - teljesen normális a többi vírushoz hasonlóan. Az influenzának és a náthának hasonló mutációs rátái lehetnek, sőt influenza esetében akár egy kicsit gyorsabb is lehet új mutáció megjelenése"

- magyarázta Bedford.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink