Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-03-25 21:51:00

Kiszivárgott dokumentum: tízszer annyi védőfelszerelésre lenne szükségük az uniós országoknak

Az európai uniós tagállamoknak tízszer annyi személyi védőfelszerelésre és egyéb orvostechnikai eszközre van szüksége a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelemhez, amennyit a hagyományos ellátási láncok jelenleg biztosítani tudnak - írta szerdán a Reuters hírügynökség egy belső uniós dokumentumra hivatkozva.

Az unió hetek óta olyan kulcsfontosságú felszerelések beszerzésére törekszik, mint az orvosi maszkok vagy a lélegeztető gépek a súlyos légzési problémákkal küzdő betegek számára. Az erőfeszítések ellenére azonban "továbbra is aggodalomra ad okot Európában a személyi védőfelszerelések és egyéb orvostechnikai eszközök, különösen a lélegeztető gépek" elérhetőségének hiánya - áll az Európai Bizottság (EB) március 25-i keltezésű dokumentumában, amelybe a Reuters betekintést nyert.

"A bizottság  becslései szerint a +hagyományos+ ellátás mindössze a szükséges ellátás körülbelül 10 százalékát lesz képes  kielégíteni" - írják. Az orvostechnikai eszközök hiánya miatt az egészségügyi dolgozók nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve, ami viszont a pácienseket is fertőzésveszélynek teheti ki orvosok vagy ápolók részéről.

A kedden közzétett hivatalos adatok szerint Olaszországban és Spanyolországban, a járvány által eddig leginkább sújtott két uniós tagországban több mint 5000 egészségügyi dolgozó fertőződött meg.

Az EB-dokumentum szerint a legtöbb EU-tagállam mind korlátozott készlettel, mind korlátozott kapacitással rendelkezik az orvosi felszerelések gyártásának fokozásához, ennek következtében még fajsúlyosabb hiányosságok jelentkezhetnek náluk, ha nem importálnak azonnal alapvető fontosságú orvosi felszerelést.

Az EB kedden közölte, hogy hamarosan sikerül megállapodásokat rögzítenie arcmaszkok, védőszemüvegek,  védoruhák és egyéb felszerelések ellátóival, közel egy hónappal az után, hogy közös közbeszerzési eljárást indított 25 tagállam nevében a védőeszközök beszerzése céljából. Az ajánlatokat mérlegelték, és a felszereléseknek rendelkezésükre kell állniuk két héttel az után, hogy az uniós kormányok aláírják a szerződéseket az ajánlattevőkkel - fogalmazott az EB.

Az EU végrehajtó szerve a múlt héten elindította a lélegeztető gépek és tesztkészletek beszerzésére irányuló eljárásokat, a dokumentum szerint március végére várnak ajánlatokat. Ezenkívül bátorítják a 3D-s nyomtatás használatát, valamint a gyárak gyártósorának helyben történő átalakítását is.

A helyzetet súlyosbítják az egyes uniós országok orvosi felszereléseinek exportját is sújtó szigorítások. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében határokat zártak le, egyes határátkelőknél - amelyeken keresztül a járvány jelentette válság előtt az áruk szabad áramlása zajlott - pedig hosszú sorok várakoznak. Ez késlekedést okoz az áruk eljuttatásában, köztük az orvosi felszerelésekében és a gyógyszerekében.

A dokumentum a különösen kelet-európai országok határátkelőinél kialakult torlódásokra hivatkozva arról számolt be: a nemrégiben feljegyzett várakozási idők egyes belső uniós határoknál meghaladták a 24 órát.

 atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink