Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-03-10 16:22:00

Ausztria megtiltja a beutazást Olaszországból, az egyetemeket pedig bezárják

Ausztria csak orvosi igazolással enged be ezentúl olasz állampolgárokat, a hazaérkező osztrákokat karanténba zárják, és az 500 fősnél nagyobb rendezvényeket betiltják.

Ausztria megtiltja a beutazást Olaszországból, az egyetemeket pedig bezárják

Ausztria megtiltja a beutazást Olaszországból az új koronavírus okozta fertőzés miatt – jelentette be kedden Sebastian Kurz osztrák kancellár, aki szerint meg kell akadályozni a vírus robbanásszerű terjedését.

Kurz azt mondta, elejét kell venni annak, hogy az Olaszországból érkezők továbbterjesszék a betegséget Ausztriában, ezért csak azok léphetik át az országhatárt, akik orvosi igazolással rendelkeznek arról, hogy nem fertőzöttek. Az Olaszországban rekedt 4 ezer osztrák állampolgár hazautazását az osztrák külügyminisztérium segíti, de nekik két héten át karanténban kell maradniuk. A kormány több légitársasággal tárgyal az osztrákok hazautaztatásról – tette hozzá.

A kancellár utasítást adott arra is, hogy legkésőbb jövő hétfőig be kell szüntetni az oktatást az ausztriai felsőoktatási intézményekben; a tanítás digitális eszközök segítségével folytatódhat. Az iskolák és óvodák esetleges bezárásának előkészületeiről még tárgyalnak; erről egyelőre azért nem döntöttek, mert a gyerekek felügyeletet igényelnek. Kurz az országban működő vállalkozásokat arra biztatta: segítsék elő, hogy munkavállalóik távmunkában dolgozhassanak.

Az ötszáz fősnél nagyobbra tervezett kültéri, illetve a százfősnél nagyobbra tervezett beltéri rendezvényeket betiltják. "Mindenkinek hozzá kell járulnia a vírus terjedésének megakadályozásához" – szögezte le.

Rudi Anschober egészségügyi miniszter bejelentése szerint kedd reggelig 158 koronavírusos megbetegedést regisztráltak Ausztriában, a 1450-es telefonszámot pedig naponta ötezren hívják.

Az új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Kínában eddig közel 81 ezer ember megfertőződését regisztráltak a hatóságok, a halálos áldozatok száma meghaladja a 3100-at. Kínán kívül több mint 60 országban jelent meg a vírus, amely egyes esetekben halált is okozhat, de a halálos áldozatok eddig főképpen azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt, vagy nagyon idősek voltak.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink