Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-03-07 08:43:00

Koronavírus: 21 fertőzöttet találtak egy üdülőhajón San Franciscónál

A San Francisco közelében veszteglő Grand Princess üdülőhajón a tesztek elvégzése után 21 koronavírussal fertőzött embert találtak - jelentette be helyi idő szerint péntek esti washingtoni sajtóértekezletén Mike Pence amerikai alelnök, aki az Egyesült Államokban a koronavírus elleni országos intézkedések koordinátora.

Koronavírus: 21 fertőzöttet találtak egy üdülőhajón San Franciscónál

Közölte: a 21 fertőzött amerikai közül 19 a kiszolgálószemélyzet tagja. Hozzáfűzte: egyelőre csupán 46 utason végezték el a tesztet, így elképzelhető, hogy további fertőzötteket találnak.

Mike Pence bejelentette: az üdülőhajót egy nem kereskedelmi kikötőbe irányítják, és ott majd a több mint kétezer utast és a teljes személyzetet teszteknek vetik alá. A vizsgálatok idején mindenkit karanténba helyeznek.

A sajtótájékoztatón Anthony Fauci, az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az új típusú koronavírus elsősorban a komoly betegségekkel - például szív- és tüdőbetegséggel vagy cukorbajjal - küszködő idősebb korosztályra veszélyes. "Az idősebbek kétszer is gondolják meg, hogy repülőre szállnak-e vagy nekivágnak egy hosszasabb utazásnak, amelynek során bármilyen fertőzésnek áldozatul eshetnek" - fogalmazott az orvosprofesszor.

Mike Pence hangsúlyozta, hogy a nem időskorú és nem krónikus betegségben szenvedő amerikaiak számára a vírusfertőzés kockázata alacsony.

 

 

Pénteken a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) új irányelveket hozott nyilvánosságra a honlapján. Ezekben szintén azt tanácsolják, hogy a 60 éven felüliek és a komoly krónikus betegségben szenvedők maradjanak otthon, ameddig csak tehetik, ne menjenek moziba, zsúfolt bevásárlóközpontba és templomba sem.

Donald Trump amerikai elnök pénteken a georgiai Atlantában a CDC helyi központjába látogatott. Megtekintette és meghallgatta, hogyan készülnek fel a szakemberek a koronavírus várható további terjedésére, majd elégedettségének adott hangot. "Fantasztikus munkát végeznek itt" - fogalmazott.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink