Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2010-10-02 14:55:59

Ősi, pogány vallás tarol Nagy-Britanniában

Hivatalosan is elismerte a kormány a druidákat.

Ősi, pogány vallás tarol Nagy-Britanniában

Megkapta a hivatalos vallási státuszt a kormány illetékes hivatalától a druidizmus Nagy-Britanniában, jelentette be az ősi kelta pogány hitet képviselő Druida Hálózat. így mostantól jótékonysági szervezetként adókedvezményeket kapnak és törvényes helyük lesz a többi, elismert vallás között.

A druidák a kelta vallás papi rendjét alkották a vaskortól kezdve, évezredekkel ezelőtt az Alpoktól északra és a brit-szigeteken élő kelta társadalmakban, amíg a vallást ki nem szorította a hódító Római Birodalom, majd a kereszténység. A druida szertartások a gallok kultúrájának is részét képezték. A druidák egyszerre voltak papok, döntőbírók, gyógyítók és tudósok.

A druidák több istenben hittek, ugyanakkor az istenek közt tiszteltek bizonyos természeti elemeket is, mint a Nap, a Hold, a csillagok, tölgyfákat, egyéb növényeket - mint a fagyöngy és a magyal -, ligeteket, hegycsúcsokat, patakokat, tavakat. A tűz több istenség jelképe volt egyszerre és a Nappal és a tisztasággal kapcsolták össze.

"Az elismerés több éves kemény küzdelem eredménye" - jelentette be szombaton a Druida Hálózat, miután kérvényükre válaszul a kormány jótékonysági szervezetekkel foglalkozó bizottsága regisztrálta őket. A Druida Hálózat más jóváhagyást is megkapott. Például a brit börtönszolgálatét, és ennek értelmében a brit fegyintézetekben szertartásokat is tarthatnak. A kormány jótékonysági szervezetekkel foglalkozó bizottsága által kiadott közlemény szerint "a Druida Hálózatnak jótékony céljai vannak a vallás és a közjó előmozdítása érdekében".

Ajánlom

További külföldi híreink