Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-02-29 09:08:00

Az irániak jó része nem vette komolyan a koronavírus veszélyét

Irán vált a Kínából származó koronavírus-járvány közel-keleti gócpontjává. Az eddigi jelentések szerint már legalább 210 ember életét követelte eddig Iránban a koronavírus-járvány

Az irániak jó része nem vette komolyan a koronavírus veszélyét

A legmagasabb rangú női politikus, a nőügyekért felelős Maszumeh Ebtekar alelnök az egyik olyan iráni állami vezető, akinél kimutatták a koronavírus fertőzést. Ebtekar már a hetedik olyan magas rangú politikus, akit elért az Iránban először február 19-én regisztrált fertőzés - írja az Index. Egy másik ismert személy, az iráni női labdarúgó válogatott tagja, a húszas éveinek elején járó Elham Seihi életét is a koronavírus-fertőzés okozta szövődmények oltották ki.

Az iráni egészségügyi rendszer romokban hever – részben a perzsa állam atomprogramja miatt érvényben lévő szankciók miatt – s mivel nincs elég tesztelő eszköz, illetve egyéb orvosi felszerelés, a betegek nagyobb része be sem kerül az ellátásba. „A vírus 3-4 hete kerülhetett be az országba és mostanra valamennyi országrészben megjelent. Valódi járvánnyal nézünk szembe” – mondta az egyik vezető teheráni kórház, a Maszih Danesvari neve mellőzését kérő orvosa a Time amerikai magazinnak.

Országszerte több nyilvános rendezvényt lemondtak, és elmarad Teheránban a pénteki nagy ima.

Az is gondot jelent, hogy az iráni politikusok által mutatott „lazaság” miatt az irániak jó része nem veszi elég komolyan a járvány okozta veszélyeket, és ezért a hétköznapi egyszerű óvintézkedések is elmaradnak: kevesen használnak kézfertőtlenítőt, illetve az arcot eltakaró maszkokat.   

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink