Nagyvilág

Már 79 halálos áldozata van a koronavírusnak Olaszországban

Nem utazhatnak be Izraelbe turisták bizonyos országokból
március. 4. szerda 18:07

Nem utazhatnak be Izraelbe turisták Németországból, Svájcból, Franciaországból, Spanyolországból és Ausztriából, valamint az onnan hazatérő izraelieknek is házi karanténba kell vonulniuk két hétre - jelentette be az izraeli egészségügyi minisztérium szerdán.

Az újabb országok mellett szerdától tilos nagyobb nemzetközi konferenciákat rendezni Izraelben, az egészségügyi dolgozók nem utazhatnak külföldre, tilos több mint ötezer fős rendezvényt szervezni, ami egyben megtiltja a közelgő Purim ünnepén megtartott hagyományos felvonulások egy részét is.

Tilos ezen kívül olyan találkozókat tartani, ahol több mint száz olyan ember gyűlik össze, akik az elmúlt hetekben külföldön jártak. Felszólították a hatvanévesnél idősebbeket, valamint a krónikus betegségekben szenvedőket, hogy kerüljék a találkozást külföldről frissen hazatértekkel.


Jelenleg Izraelben 13 bizonyítottan koronavírus-fertőzött található, és egyikük a múlt héten egy több ezer nézős focimeccsen a szurkolók között tartózkodott.

Leállítják a tanítást egész Olaszországban
március. 4. szerda 14:34

Azonnali hatállyal leállítják a tanítást egész Olaszországban a koronavírus-járvány miatt. Az intézmények március 15-éig zárva lesznek - értesült az olasz sajtó.

Már 79 halálos áldozata van a koronavírusnak Olaszországban
március. 3. kedd 19:06

Előző nap 52 halott volt. Angelo Borelli, a szervezet vezetője szokásos esti tájékoztatóján közölte, hogy a megerősített, pozitív esetek száma elérte a 2263-at, 88 százalékukat Lombardia, Emilia Romagna és Veneto tartományban regisztrálták. A gyógyultak száma 160-ra nőtt. A fertőzöttek közül ezren otthoni karanténban vannak - írja az MTI.

Portugáliában is megjelent a koronavírus
március. 2. hétfő 13:36

A 24.hu a NY Times információi alapján azt írja, egy 33 éves és egy 60 éves férfinél mutatták ki Portugáliában a koronavírust, ők az első, igazolt betegei az országnak. Mindketten külföldről tértek haza nemrég. Egyelőre mindketten jól vannak.

A 33 éves férfi Spanyolországból, Valenciából érkezett. A 60 éves férfi pedig Olaszországban volt.

Bezártak egy vuhani kórházat, mert nincs rá szükség
március. 2. hétfő 11:14

Kevesebb mint egy hónapos működés után bezárták az egyik vuhani, rohamtempóban felhúzott koronavírus-kórházat, miután az ott ápolt betegeket hazaengedték vagy más kórházakba szállították át. Bezárásakor 34 gyógyult beteget bocsátottak el, és 76 ápoltat vittek át más intézményekbe - írja a Washington Post. 

A vírus innen indult:

 

 

 

Ismét aktualizálták a háziorvosoknak kiadott eljárásrendet
március. 2. hétfő 10:22

Az országos tisztifőorvos hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg Magyarországon, a laboratóriumban eddig 137 vizsgálatot végeztek el, pozitív minta nem volt. Minden háziorvosnak rendelkeznie kell védőfelszereléssel.

A mentőállomásokon depókat hoztak létre, ahonnan a házi orvos igényelhet ilyen eszközöket - tette hozzá. 

Az egészségügyi dolgozók nem kaptak plusz védőfelszerelést:

 

 

 

Világszerte meghaladta a háromezret a halálos áldozatok száma
március. 2. hétfő 9:36

Az áldozatok több mint 90 százaléka a közép-kínai Hupej-tartományban élt, itt tört ki a mára Európát, Ausztráliát és az Egyesült Államokat is elérő járvány. Kínán kívül további tíz országban követelt halálos áldozatokat a beteség, köztük Iránban, ahol már több mint 50-en vesztették életüket és Olaszországban, ahol több mint 30 személyt nem tudtak megmenteni - írta a 24.hu a BBC híradása alapján.

A tények mellett sok az állhír is:

 

 

 

Már 29-en meghaltak és több mint 1100-an fertőződtek koronavírussal Olaszországban
március. 2. hétfő 6:19

Az olasz egészségügyi miniszter-helyettes bejelentése szerint várhatóan tovább növekszik a betegek száma. Közben a svéd hatóságok közölték, hogy a koronavírus gyanús eseteket nem a kórházakban, hanem otthon ellenőrzik.

 

 

 

Egy hónapja nem látott szintre mérséklődött a napi új fertőzöttek száma Kínában
március. 2. hétfő 6:16

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint vasárnap éjfélig 202 új beteget diagnosztizáltak Kína szárazföldi részén, ahol az összes eddig jelentett fertőzött száma ezzel meghaladta a 80 ezret. Közülük immár több mint 44 ezren gyógyultak meg, és közel 33 ezren állnak még mindig kezelés alatt. A súlyos állapotban lévő páciensek száma vasárnap éjfélig 7110 volt Kína-szerte. Országosan további 715 fertőzésgyanús esetet tartanak számon. Újabb 42 elhunyttal a halálos áldozatok száma Kína szárazföldi részén elérte a 2912-t. 

A napi új fertőzöttek száma Kínában utoljára január 23-án volt 300 alatt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány január 23. és február 2. között már tetőzött az országban.

A számok alapján a járvány mostanra túlnyomórészt a kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan városára korlátozódik, az új esetek közül ugyanis 193-at jelentettek Hupej tartomány székhelyéről, és csupán hatot a tartományon kívülről, Kína egyéb területeiről. A napi halálozások közül 32 eset történt Vuhanban. A Kínában diagnosztizált összes fertőzés közül több mint 49 ezret a 11 milliós városban észleltek, vagyis az esetek több mint 60 százaléka Vuhanra korlátozódik - írja az MTI.

A vírus a tudósoknak is fejtörést okoz:

 

 

 

Ötször riasztották a mentőket az elmúlt 24 órában
február. 29. szombat 19:58

Továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg Magyarországon, ezért hazánkban nem lépnek életbe szigorítások. Jelenleg 16 ember van karanténban. A mentősöket azonban ötször riasztották az elmúlt 24 órában vírusgyanús esetekhez, de egyikük sem volt fertőzött. A Belügyminisztérium hangsúlyozta: a kórházakban már most is van, és korábban is volt elkülönítő részleg. A hatóságok azt kérik, hogy mindenki figyeljen a higiéniai előírásokra.