Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-02-24 13:08:00

Már 79 halálos áldozata van a koronavírusnak Olaszországban

Folyamatosan frissülő hírek!

Az olasz egészségügyi miniszter-helyettes bejelentése szerint várhatóan tovább növekszik a betegek száma. Közben a svéd hatóságok közölték, hogy a koronavírus gyanús eseteket nem a kórházakban, hanem otthon ellenőrzik.

 • Nem utazhatnak be Izraelbe turisták bizonyos országokból

  március 04.szerda 18:07

  Nem utazhatnak be Izraelbe turisták Németországból, Svájcból, Franciaországból, Spanyolországból és Ausztriából, valamint az onnan hazatérő izraelieknek is házi karanténba kell vonulniuk két hétre - jelentette be az izraeli egészségügyi minisztérium szerdán.

  Az újabb országok mellett szerdától tilos nagyobb nemzetközi konferenciákat rendezni Izraelben, az egészségügyi dolgozók nem utazhatnak külföldre, tilos több mint ötezer fős rendezvényt szervezni, ami egyben megtiltja a közelgő Purim ünnepén megtartott hagyományos felvonulások egy részét is.

  Tilos ezen kívül olyan találkozókat tartani, ahol több mint száz olyan ember gyűlik össze, akik az elmúlt hetekben külföldön jártak. Felszólították a hatvanévesnél idősebbeket, valamint a krónikus betegségekben szenvedőket, hogy kerüljék a találkozást külföldről frissen hazatértekkel.


  Jelenleg Izraelben 13 bizonyítottan koronavírus-fertőzött található, és egyikük a múlt héten egy több ezer nézős focimeccsen a szurkolók között tartózkodott.

 • Leállítják a tanítást egész Olaszországban

  március 04.szerda 14:34

  Azonnali hatállyal leállítják a tanítást egész Olaszországban a koronavírus-járvány miatt. Az intézmények március 15-éig zárva lesznek - értesült az olasz sajtó.

 • Már 79 halálos áldozata van a koronavírusnak Olaszországban

  március 03.kedd 19:06

  Előző nap 52 halott volt. Angelo Borelli, a szervezet vezetője szokásos esti tájékoztatóján közölte, hogy a megerősített, pozitív esetek száma elérte a 2263-at, 88 százalékukat Lombardia, Emilia Romagna és Veneto tartományban regisztrálták. A gyógyultak száma 160-ra nőtt. A fertőzöttek közül ezren otthoni karanténban vannak - írja az MTI.

 • Portugáliában is megjelent a koronavírus

  március 02.hétfő 13:36

  A 24.hu a NY Times információi alapján azt írja, egy 33 éves és egy 60 éves férfinél mutatták ki Portugáliában a koronavírust, ők az első, igazolt betegei az országnak. Mindketten külföldről tértek haza nemrég. Egyelőre mindketten jól vannak.

  A 33 éves férfi Spanyolországból, Valenciából érkezett. A 60 éves férfi pedig Olaszországban volt.

 • Bezártak egy vuhani kórházat, mert nincs rá szükség

  március 02.hétfő 11:14

  Kevesebb mint egy hónapos működés után bezárták az egyik vuhani, rohamtempóban felhúzott koronavírus-kórházat, miután az ott ápolt betegeket hazaengedték vagy más kórházakba szállították át. Bezárásakor 34 gyógyult beteget bocsátottak el, és 76 ápoltat vittek át más intézményekbe - írja a Washington Post. 

  A vírus innen indult:

   

 • Ismét aktualizálták a háziorvosoknak kiadott eljárásrendet

  március 02.hétfő 10:22

  Az országos tisztifőorvos hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg Magyarországon, a laboratóriumban eddig 137 vizsgálatot végeztek el, pozitív minta nem volt. Minden háziorvosnak rendelkeznie kell védőfelszereléssel.

  A mentőállomásokon depókat hoztak létre, ahonnan a házi orvos igényelhet ilyen eszközöket - tette hozzá. 

  Az egészségügyi dolgozók nem kaptak plusz védőfelszerelést:

   

 • Világszerte meghaladta a háromezret a halálos áldozatok száma

  március 02.hétfő 09:36

  Az áldozatok több mint 90 százaléka a közép-kínai Hupej-tartományban élt, itt tört ki a mára Európát, Ausztráliát és az Egyesült Államokat is elérő járvány. Kínán kívül további tíz országban követelt halálos áldozatokat a beteség, köztük Iránban, ahol már több mint 50-en vesztették életüket és Olaszországban, ahol több mint 30 személyt nem tudtak megmenteni - írta a 24.hu a BBC híradása alapján.

  A tények mellett sok az állhír is:

   

 • Már 29-en meghaltak és több mint 1100-an fertőződtek koronavírussal Olaszországban

  március 02.hétfő 06:19

  Az olasz egészségügyi miniszter-helyettes bejelentése szerint várhatóan tovább növekszik a betegek száma. Közben a svéd hatóságok közölték, hogy a koronavírus gyanús eseteket nem a kórházakban, hanem otthon ellenőrzik.

   

 • Egy hónapja nem látott szintre mérséklődött a napi új fertőzöttek száma Kínában

  március 02.hétfő 06:16

  A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint vasárnap éjfélig 202 új beteget diagnosztizáltak Kína szárazföldi részén, ahol az összes eddig jelentett fertőzött száma ezzel meghaladta a 80 ezret. Közülük immár több mint 44 ezren gyógyultak meg, és közel 33 ezren állnak még mindig kezelés alatt. A súlyos állapotban lévő páciensek száma vasárnap éjfélig 7110 volt Kína-szerte. Országosan további 715 fertőzésgyanús esetet tartanak számon. Újabb 42 elhunyttal a halálos áldozatok száma Kína szárazföldi részén elérte a 2912-t. 

  A napi új fertőzöttek száma Kínában utoljára január 23-án volt 300 alatt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány január 23. és február 2. között már tetőzött az országban.

  A számok alapján a járvány mostanra túlnyomórészt a kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan városára korlátozódik, az új esetek közül ugyanis 193-at jelentettek Hupej tartomány székhelyéről, és csupán hatot a tartományon kívülről, Kína egyéb területeiről. A napi halálozások közül 32 eset történt Vuhanban. A Kínában diagnosztizált összes fertőzés közül több mint 49 ezret a 11 milliós városban észleltek, vagyis az esetek több mint 60 százaléka Vuhanra korlátozódik - írja az MTI.

  A vírus a tudósoknak is fejtörést okoz:

   

 • Ötször riasztották a mentőket az elmúlt 24 órában

  február 29.szombat 19:58

  Továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg Magyarországon, ezért hazánkban nem lépnek életbe szigorítások. Jelenleg 16 ember van karanténban. A mentősöket azonban ötször riasztották az elmúlt 24 órában vírusgyanús esetekhez, de egyikük sem volt fertőzött. A Belügyminisztérium hangsúlyozta: a kórházakban már most is van, és korábban is volt elkülönítő részleg. A hatóságok azt kérik, hogy mindenki figyeljen a higiéniai előírásokra.

   

 • Exkluzív: Interjút adott a Vuhanban élő magyar zeneszerző

  február 29.szombat 19:30

   

 • Rendezvényeket tiltanak be Franciaországban

  február 29.szombat 17:38

  Franciaországban a járványt okozó COVID-19 koronavírus miatt betiltják a zárt térben tartandó olyan rendezvényeket, amelyeken várhatóan 5000 embernél több venne részt - jelentette be szombaton Olivier Veran francia egészségügyi miniszter.

  Veran tudatta azt is, hogy a Párizstól északra fekvő Oise térségében, ahol több megbetegedést is feljegyeztek, minden nyilvános rendezvényt betiltanak, akárcsak azon az alpesi településen, La Balme-de-Sillingyben, ahol szintén többen elkapták a vírust.

  A miniszter kiemelte, ez azt jelenti, hogy a vasárnapra tervezett, párizsi félmaraton is elmarad, amelyre mintegy 40 ezer embert vártak, és egy nappal korábban, már szombaton bezárja kapuit a párizsi mezőgazdasági vásár.

  Franciaországban szombatig 73 ember fertőződött meg, közülük 59-en vannak kórházban, és ketten meg is haltak.

 • Törölte néhány Tel-Avívba induló járatát a WizzAir

  február 29.szombat 17:33

  A légitársaság bejelentette, hogy a COVID-19 vírusfertőzés miatt megfigyelhető keresletcsökkenés következtében módosítja izraeli útvonalainak menetrendjét.

  Törli egyes Tel-Avivba közlekedő járatait a WizzAir a 2020. március 11. és április 2. közötti időszakban. A módosítás egy magyarországi járatot érint a Debrecen–Tel-Aviv útvonalon.

  Az érintett járatokra foglalással rendelkező utasokat a lehető legkorábbi időpontban, de legkésőbb az indulás előtt 14 nappal automatikusan tájékoztatják, és átfoglalják egy alternatív útvonalra - írják közelményükben. A jegyüket a wizzair.com honlapon és a légitársaság mobilalkalmazásában megvásárló utasok e-mailes értesítést kapnak, amelyben választhatnak a viteldíj teljes összegének visszatérítése vagy 120 százalékának WIZZ számlára való jóváírása között.

 • Félnek Somogyban, hogy koronavírust hoz a gólya

  február 29.szombat 15:48

  Márton András, az ismert dömösi madármentő szakember osztott meg egy különleges kérést a 24.hu-val.

  "A fióka- és madármentés csapatunkat csütörtökön egy Somogy megyei kistelepülésről egészen elképesztő kéréssel keresték meg. Ez arról szólt, hogy a falu egyetlen gólyafészke a játszótér közelében van, amit jó lenne most mielőbb leszedni, mert a hamarosan hazatérő gólyák koronavírust, vagy más fránya fertőzést hozhatnak"

  – mondta a madármentő.

  Márton András meglepődött a feltételezésen, majd hosszas töprengés után úgy döntött, válaszol. A madármentő ijesztőnek találta, hogy a fokozódó pánik közben egy gólyafészket akar az aggódó szülő leszedetni, mert tart a vírushordozó gólyától.

  "Írtam egy részletes, magyarázó és remélem megnyugtató választ a somogyiaknak, hogy nyugalom: a gólya nem hoz koronavírust, de mást sem. Nem lesz a gyerekeknek semmi baja a játszótéren sem gólyától, sem fecskétől, sem más vonuló madártól. Nem kell tőlük félni, a fészkeiket nem kell leverni a pánik miatt. Meg egyébként se" – hangsúlyozta Márton András.

  A pánik ténylegesen nő:

   

 • Továbbra sincs koronavírus-fertőzött Magyarországon

  február 29.szombat 14:55

  Továbbra sincs koronavírussal fertőzött ember Magyarországon - mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten.

  Láng-Bognár Kinga hozzátette: eddig 115 mintát vizsgáltak meg a laboratóriumokban, a közúti határátkelőhelyeken 403 embert ellenőriztek, a reptereken 4722-t. Az információs zöldszámot csaknem 1200-an hívták, az e-mail-címre több mint 500 levél érkezett.

  Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke elmondta: a mentők az elmúlt 24 órában két fővárosi kerületben, valamint Lébényben, Hajdúsámsonban és Pécsen vonultak ki olyan emberekhez, akik úgy vélték, a járvány miatt ellátásra van szükségük, de a kivizsgálásuk során bebizonyosodott, hogy nem fertőzöttek.

  Az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek fokozottan figyelniük kell:

   

 • Elhalasztották Kurz washingtoni látogatását

  február 29.szombat 13:03

  Meghatározatlan időre elhalasztották Sebastian Kurz osztrák kancellár washingtoni látogatását a koronavírus terjedése okozta helyzet miatt - erősítette meg szombaton a kancellári hivatal a sajtóban megjelent híreket. Kurz vasárnap kezdte volna meg négynaposra tervezett egyesült államokbeli látogatását, és kedden találkozott volna Donald Trump amerikai elnökkel.

  Ausztriában szombatra kilencre emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma: két ember betegedett meg Alsó-Ausztriában, illetve Stájerországban is diagnosztizálták az első koronavírussal fertőzöttet.

 • Kaliforniában szakmailag képzetlenek vizsgálták a gyanús eseteket

  február 29.szombat 12:15

  Sajtóhírek szerint Kaliforniában megfelelő orvosi kiképzés nélküli és az óvintézkedéseket figyelmen kívül hagyó szövetségi egészségügyi szakemberek vizsgálták öt napon át a koronavírus-gyanús eseteket. Több amerikai lap pénteken arról számolt be, hogy a speciális képzésben nem részesült egészségügyieken semmiféle védőfelszerelés nem volt, így feltételezhető, hogy a vesztegzár alá helyezett amerikaiaktól ők "vitték tovább", azaz terjesztették a kórt. Erről egy neve elhallgatását kérő informátor tájékoztatta a kongresszusi politikusokat pénteken.  

  Az informátor szerint a szövetségi egészségügyi tárca "helytelenül telepített" munkacsoportot a két kaliforniai katonai támaszponton kialakított karanténba, ahol a Kínából és máshonnan hazaérkezett, vagy hazaszállított amerikaiakat helyezték el. A munkacsoport tagjai szabadon mozogtak a vizsgálatokra és szűrésre várakozók között, és gyakran elhagyták a támaszpontot is. Már öt napja tartózkodtak a helyszínen, amikor kiképzést kaptak. Az egészségügyiek jelezték aggodalmaikat a szövetségi minisztériumnak, és nehezményezték azt is, hogy nem kapnak elegendő információt. Caitlin B. Oakley, a minisztérium helyettes államtitkára közölte: tudomásul vették a bejelentést, és mivel minden ilyen jellegű információt "nagyon komolyan" vesznek, hamarosan ki is vizsgálják az ügyet. 

 • Másodszor is elkapta a vírust egy nő Dél-Koreában

  február 29.szombat 10:21

  Másodszor is elkapta a koronavírust egy nő Dél-Koreában - közölték az ázsiai ország egészségügyi hatóságai szombaton. A dél-koreai betegségmegelőző központ (KCDC) szerint a 73 éves nő február 22-én gyógyultan hagyta el a karantént, és csütörtökön jelentkeztek nála újra a betegség tünetei.

 • Történelmi mélypontra zuhant a kínai feldolgozóipar teljesítménye februárban

  február 29.szombat 09:14

  Történelmi mélypontra zuhant a kínai feldolgozóipar teljesítménye februárban, miután az ország az újfajta koronavírus-járvány megfékezésének érdekében szigorú korlátozásokat léptetett életbe. A pénteken közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított beszerzésimenedzser-index (BMI) 35,7 pontra csúszott vissza februárban az előző hónapban mért 50,0 pontos adathoz képest. Elemzők 46,0 pontra számítottak. Ezt megelőzően a legalacsonyabb adatot 2008 novemberében, a gazdasági világválság kezdetekor jelentették, amikor a kínai feldolgozóipari BMI 38,8 pontra ereszkedett.

  Életkép vuhanbólÉletkép Vuhanból

 • Dél-Koreában már több az új beteg, mint Kínában

  február 29.szombat 09:05

  Dél-Koreában már több az új koronavírusos beteg, mint Kínában a szombaton közzétett adatok alapján. Egy nap alatt 594 újabb betegről derült ki, hogy megfertőzte a vírus Dél-Koreában, míg Kínában 427-ről. A dél-koreai fertőzöttek száma 2931-re emelkedett, a betegségben elhunytaké pedig 13-ról 16-ra. Az ország a négyfokozatú skálán immár a legmagasabb szintűre, vörös színűre emelte a "járványriadót". Dél-Koreában január 3-a óta 85 ezer embert vizsgáltak meg koronavírus-fertőzés gyanújával.

 • Donald Trump lemondott egy fontos találkozót

  február 29.szombat 08:51

  Donald Trump amerikai elnök pénteken lemondta vendéglátói találkozóját az ASEAN-tagállamok vezetőivel a koronavírus-járvány miatt - adta hírül a Reuters szombat hajnalban. A találkozó március 14-én lett volna Las Vegasban a tíz délkelet-ázsiai ország képviselőivel. Trump azután hívta vendégségbe őket, mert nem ment el tavaly novemberben csúcsértekezletükre.

 • Kim Dzsong Un is intézkedett

  február 29.szombat 08:24

  Súlyos következményei lesznek, ha a koronavírus-járvány eléri az országot, szigorítani kell a megelőzésen, de "a gazdasági célokat a járvány elleni erőfeszítések ellenére is el kell érni" - szögezte le Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője pártértekezleten.

  Az ázsiai kommunista ország hírügynökségének szombati jelentése szerint Kim szigorúbb járványmegelőzési intézkedésekre szólított fel a párt politikai bizottságának ülésén. Mint mondta, le kell zárni minden csatornát égen és földön, melyen bekerülhet a kórokozó az országba.

 • Ismét emelkedett a bizonyítottan fertőzöttek napi száma Kínában

  február 29.szombat 08:02

  Ismét emelkedett a bizonyítottan koronavírustól fertőzöttek napi száma Kínában pénteken: míg csütörtökön 318 új esetet jelentettek, addig pénteken 427-et - adta hírül a kínai egészségügyi hatóság. Csütörtökön még javulni tűnt a helyzet, mivel szerdához képest több mint százzal csökkent az újabb, bizonyítottan a koronavírustól fertőzöttek száma, ám pénteken - szintén - bő százzal nőtt. Ezzel a megerősített esetek száma 79 ezer 251-re emelkedett.

 • Iránban magas halálozási aránnyal, fiatalokat sem kímélve szedi áldozatait a koronavírus

  február 29.szombat 07:48

  A legmagasabb rangú női politikus, a nőügyekért felelős Maszumeh Ebtekar alelnök az egyik olyan iráni állami vezető, akinél kimutatták a koronavírus fertőzést.

  Miközben Iránban pénteken hivatalosan mintegy 300 beteget tartottak számon, harminc halottról beszéltek a hivatalos források, és ez már önmagában azt jelentené, hogy Iránban a legmagasabb a hivatalosan nyilvántartott megbetegedésekre jutó halálos áldozatok aránya. A helyi kórházi források azonban pénteken este 210 halálos áldozatról számoltak be a BBC-nek. 

  Egy másik ismert személy, az iráni női labdarúgó válogatott tagja, a húszas éveinek elején járó Elham Seihi életét is a koronavírus-fertőzés okozta szövődmények oltották ki.

 • Lemondtak több nagyobb rendezvényt Németországban

  február 29.szombat 06:29

  Tovább emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma Németországban pénteken. A hivatalos adatok péntek esti összesítése alapján országszerte 63 fertőzést tartanak számon. A járvány terjedése kedden - február 25-én - gyorsult fel, azóta 47 esetet regisztráltak.

  A vírus terjedése miatt lemondtak vagy elhalasztottak több nagyobb szabású rendezvényt. A fővárosi hatóságok péntek esti döntése alapján nem tartják meg a berlini Nemzetközi Turisztikai Börzét (ITB), a világ legnagyobb idegenforgalmi szakmai vásárát sem, amely az eredeti tervek szerint március 4-én kezdődött volna.

  A szövetségi egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium közös válságstábja a péntek este véget ért ülésükről kiadott közlemény szerint valamennyi rendezvényszervezőnek és a rendezvények engedélyezéséről döntő helyi hatóságoknak azt tanácsolja, hogy az RKI által lefektetett biztonsági elvek alapján járjanak el. Ezekből az elvekből a jelenlegi helyzetben az következik, hogy "le kell mondani az olyan nagy nemzetközi rendezvényeket, mint az ITB".

 • A DK 24-milliárd forintot csoportosítana át a védekezésre

  február 28.péntek 21:51

  Orbán Viktor szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon is. A kormány ugyanakkor óva intette a lakosságot a pániktól, és nem javasolta a tartós élelmiszerek felvásárlását. A Demokratikus Koalíció 24-milliárd forintot csoportosítana át a koronavírus elleni védekezésre - a kormányzat kommunikációs forrásaiból.

   

 • Franciaországban is emelkedett a fertőzöttek száma

  február 28.péntek 21:48

  Franciaországban is emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma pénteken.

  Olivier Véran egészségügyi miniszter a járvány által leginkább sújtott Párizshoz közeli Oise megye Crépy-en-Valois nevű településén tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a nap folyamán 19 új esetet találtak, s így a járvány januári kezdete óta 57-re emelkedett a megbetegedések száma.

 • Nagyon magasra emelték a koronvírus-járvány globális veszélyének szintjét

  február 28.péntek 21:21

  Magasról - nagyon magasra emelte a koronvírus-járvány globális veszélyének szintjét az Egészségügyi Világszervezet. A WHO vezérigazgatója szerint aggasztó a fertőzöttek és az érintett országok számának növekedése. A járvány már több mint 50 országban van jelen, 83-ezer ember fertőződött meg, 2-ezer 800-an pedig meghaltak.

  A szokásosnál jóval kevesebb embert lehet látni Milánó központjában a járvány miatt. Többen szájmaszkkal közlekednek, 650 fertőzött van ugyanis Észak-Olaszországban. 

  A város még álmos, kevesen vannak az utcákon. Sajnálom, hogy az emberek ennyire megijedtek. – mondta egy helyi lakos. 

  Pánik nincs, csak a karanténtól tartanak az emberek – ezt mondta Híradónknak egy Toscanában élő magyar. Aggodalomra adhat okot az is, hogy egy 49 éves informatikus fertőzötten tért vissza Észak-Olaszországból. Őt karanténba helyezték, de a gyerekei továbbra is iskolába járnak. 

  Három napig volt Északon, betegen tért haza, rosszul lett, önként ment be a kórházba, de már jobban van. 

  A szomszédos Svájcban is komolyan veszik a járványt. Az alpesi országban elővigyázatosságból törölték a nagyobb rendezvényeket, mint például a genfi autószalont. 

  Közben elengedtek néhány vendéget a Kanári-szigeteken karanténba helyezett hotelből, ahol a hét elején olasz fertőzötteket találtak, de hétszáz ember egyelőre marad. 

  Egy nagyobb csoport hagyhatja el a szállodát. Azok, akik a fertőzöttekkel egy időben tartózkodtak az épületben, fokozatosan távozhatnak. – mondta egy spanyol illetékes. 

  Egyre több a fertőzött Németország legnépesebb tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában is. 

  Még sok hétig, vagy hónapig tart majd a járvány, de az is lehet, hogy az új koronavírus már soha többé nem tűnik el a föld felszínéről. Csak remélni tudom, hogy egy éven belül meglesz a védőoltás ellene. - mondta a Robert Koch intézet egyik vezetője. 

  Világszerte már több mint ötven országra terjedt át az új koronavírus, amely legutóbb Fehéroroszországban, Hollandiában, Litvániában, Mexikóban, Nigériában és Új-Zélandon jelent meg. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a járvány a világ legtöbb országát elérheti. 

  A tőzsdék világszerte zuhannak. A nemzetközi piacokon ez volt a legrosszabb hét a 2008-as válság óta.

   

 • Vesztegzár alá helyezték a Sea Watch-3 és az Ocean Viking civilhajókat

  február 28.péntek 20:47

  Vesztegzár alá helyezték az olasz hatóságok a Sea Watch-3 és az Ocean Viking civilhajókat pénteken.

  A Sea-Watch német civilszervezet Twitter-bejegyzésben közölte, hogy két hétig nem hajózhatnak ki. Az NGO diszkrimináló intézkedésre panaszkodott, amely szerinte kockára teszi a Líbiából tengerre kelő menedékkérők életét.

  A Sea Watch-3 csütörtökön kötött ki 194 illegális bevándorlóval a fedélzetén a szicíliai Messinában. A fedélzeten lévő ötfős orvosi csapat az olasz egészségügyi hatóságokkal közösen végezte el minden utason az új típusú koronavírus kimutatására szolgáló tesztet. A vizsgálatok nem mutattak ki fertőzöttet.

 • Későbbre halasztották a budapesti közép-európai divathetet

  február 28.péntek 20:43

  A koronavírus terjedése miatt márciusról április végére halasztották a közép-európai divathét, a Budapest Central European Fashion Week megrendezését - közölte a Magyar Divat & Design Ügynökség pénteken a rendezvény honlapján.

  Az ügynökség által rendezett divathetet évente kétszer tartják meg Budapesten. A rendezvényen több mint 50 európai és más meghívott nemzetközi divattervező munkáit mutatják be a médiának és a szakmai közönségnek.

  A soron következő divathetet március 12. és 14. között tartották volna, a koronavírus-járvány miatt azonban később, április 24. és 26. között rendezik meg.

  Vajon tényleg indokolt a pénik?

   

 • Továbbra sincs fertőzött magyar

  február 28.péntek 19:52

  Továbbra sincs koronavírussal fertőzött magyar, ugyanakkor egyre több gyanús eset miatt riasztják a hatóságokat. Gyömrőn egy olyan nőhöz kérte a háziorvos a mentők segítségét, aki a velencei karneválról jött haza, és rosszul érezte magát. A mentőket naponta többször is hívják a koronavírus miatt, ilyenkor munkatársaik a protokollnak megfelelő védőruhát viselik. Ketten egyébként már hazamehettek a Dél-pesti Centrumkórház karanténjából.

   

 • Megszólalt az Olaszországban ragadt magyar kamionsofőr

  február 28.péntek 19:28

  Nagy a félelem - ezt mondta Híradónknak az a kamionsofőr, aki Lombardiában ragadt a karantén miatt. Hegedűs Géza múlt hét szerda óta vesztegel annak a világcégnek az egyik telephelyén, aminek dolgozik. A férfi azt mondta, hogy jól van, semmilyen tünete nincs, de a környéket lezárták, arra pedig a csendőrség és a katonaság vigyáz, hogy senki ne hagyja el a karantént. Az utcákon maszkokban járnak az emberek, és már szinte mindent felvásároltak a polcokról. Hegedűs Géza szerint legkorábban másfél hét múlva jöhet haza.

  "Ma éppen csönd van. Minden nap hív a konzulátus, gyakorlatilag kérdeznek, hogy van-e mindenem: élelem, víz, satöbbi. Gyakorlatilag én rendben vagyok. Csönd van, se ki, se be. Embert, nem nagyon látok. Úgyhogy olyan, mintha megállt volna az élet. Rajtam kívül van itt még hat kamion, ők is jól vannak." - nyilatkozta a kamionsofőr.

 • Már 21 halott Olaszországban

  február 28.péntek 18:30

  Huszonegyre emelkedett a halottak és nyolcszázhuszonegyre a fertőzöttek száma Olaszországban a koronavírus-járvány következtében - közölte Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője péntek esti tájékoztatóján.

  Angelo Borrelli elmondta, hogy a fertőzöttek közül 412 személy pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztre, de tünet nélküli vagy enyhe tüneteket mutat.

  A kórházban kezeltek között 64-en vannak intenzív osztályon.

  A halottak jelentős többsége jóval nyolcvan év fölötti, és más betegség miatt is kezelt személy volt.

  A polgári védelmi hatóság péntektől naponta egyszer közli a hivatalos adatokat a félelemkeltés fokozásának elkerülésére.

  Borrelli hozzátette, hogy a római kormány a következő órákban rendkvüli intézkedéseket jelent be a koronavírus sújtotta térségek gazdasági támogatására.

 • Megszünteti a Debrecen–Milánó járatát a Wizz Air

  február 28.péntek 18:09

  A Wizz Air a mai napon bejelentette, hogy a Debrecen-Milánó Malpensa útvonala iránti jelentős keresletcsökkenés miatt 2020. március 16-val megszünteti ezt a járatát - írja az utazomajom.hu.

  Az érintett járatokra foglalással rendelkező utasokat a lehető legkorábbi időpontban, de legkésőbb az indulás előtt 14 nappal automatikusan tájékoztatjuk, és átfoglaljuk egy alternatív útvonalra. A jegyüket a wizzair.com honlapon és a légitársaság mobilalkalmazásában megvásárló utasok e-mailes értesítést kapnak, amelyben választhatnak a viteldíj teljes összegének visszatérítése vagy 120%-ának WIZZ számlára való jóváírása között. – közölte a társaság.

 • Erdélyben is megjelent

  február 28.péntek 17:25

  Két újabb koronavírus fertőzésről számoltak be péntek délután a romániai egészségügyi hatóságok. Egy 45 éves Máramaros megyei férfit a kolozsvári, egy 38 éves Temes megyei nőt a temesvári járványkórházban kezelnek.

  A Temes megyei nő február 17-én járt az olaszországi Bergamoban, ahonnan hazatérve 25-én belázasodott. Csütörtökön ment orvoshoz, és azóta otthon várta a vírusteszt eredményét.

  Mindkét beteg esetében pénteken mutatták ki a koronavírusos fertőzést a temesvári laboratóriumban. Az államtitkár elmondta: a temesvári nő állapota jó, a máramarosi férfi állapota péntekre javult.

  Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára a sajtótájékoztatón pontosította, mindkét fertőzött Olaszország olyan településéről érkezett, ahol nincsenek érvényben a fertőzés terjedését akadályozó intézkedések.

  Az államtitkár azt is megemlítette, hogy a két érintett megye egészségügyi hatóságai megvizsgálják, hogy a két fertőzött személy kikkel érintkezett az elmúlt napokban, és meghozzák a szükséges intézkedéseket.

  Romániában eddig egy 20 éves Gorj megyei férfinél mutatták ki szerda este a koronavírust, akit a bukaresti Matei Bals kórházban tartanak orvosi felügyelet alatt. A fiatalember egyelőre tünetmentes.

  A román hatóságok péntek délelőtt azt közölték, hogy az országban 182 személy van karanténban, és 8231 személyt a lakásukban tartanak megfigyelés alatt. Ezek a számok azonban folyamatosan változnak.

  Romániában a vírus olaszországi terjedése váltott ki fokozott aggodalmat. Olaszországban mintegy 1,2 millió román él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték: Lombardiában 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár él.

 • Bejelentették: Megalakult a fővárosi operatív törzs

  február 28.péntek 15:39

  "Karácsony Gergely főpolgármester összehívta a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos önkormányzati döntések előkészítéséért felelős operatív törzset, amelyet Tüttő Kata főpolgármester-helyettes vezet. Az operatív törzs tagjai a feladatkörükben érintett főpolgármester-helyettesek: Dorosz Dávid és Gy. Németh Erzsébet, Havasi Gábor a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka, László Imre XI. kerületi polgármester, mint a Fővárosi Közgyűlés orvos tagja és a testület titkára Számadó Tamás főjegyző." - írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Főpolgármesteri Hivatal.

  Mint írják: "Az operatív törzs szoros napi kapcsolatban van a fővárosi cégekkel és felvette a kapcsolatot a koronavírus elleni védekezésért felelős kormányzati operatív törzzsel. Ezzel egy időben a főváros a BKK és a BKV felületein tájékoztató kampányba kezd és a cégekkel közösen együttműködve járványügyi tervet állít össze a betegség járványos megjelenése esetére, hogy biztosítsuk a város működőképességét és lassítsuk a vírus terjedését.

  A Fővárosi Önkormányzat már korábban felvette a kapcsolatot a WHO budapesti irodájával és több európai nagyvárossal, hogy egyeztessen a felkészülésről.

  Az operatív törzs folyamatosan egyeztet a fővárosi kerületekkel és a korábban összehívott Budapesti Egészségügyi Fórumnak is napirendi pontja lesz a koronavírus elleni védekezés, megkezdve ezzel a rendszeres egyeztetést a polgármesterekkel, az egészségügyi szakértőkkel és a szakmai szervezetekkel."

   

 • Semmi nem indokolja a koronavírus miatti élelmiszer-felhalmozást

  február 28.péntek 15:25

  Folyamatos az ellátás az élelmiszer-szektorban, és az Innovációs-és Technológiai Minisztérium is kapcsolatban áll a szakma szervezetivel – hangzott el stratégiai államtitkár sajtótájékoztatóján. Schanda Tamás hozzátette: a nyerészkedők ellen is igyekeznek fellépni.

  A sajtóban több helyen is olyan hírek jelentek meg, miszerint a tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, mert attól tartanak az emberek, hogy később nem fognak tudni hozzájutni ezekhez – ezt mondta el a parlamenti és stratégiai államtitkár a koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatóján. Schanda Tamás elmondta: értik a félelmet és a felhalmozást is, de ezt a szakértők szerint semmi nem indokolja.

  Bővebben itt olvashatja Schanda sajtótájékoztatóját.

 • Ketten hazamehettek a budapesti kórházi karanténból

  február 28.péntek 13:02

  Ketten hazamehettek azok közül a magyarok közül, akiket a Dél-pesti Centrumkórházban tartottak karantén alatt koronavírus-fertőzés gyanúja miatt - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

  A házaspár két hete került a Dél-pesti Centrumkórház erre kijelölt épületébe, miután kiderült: azon a holland óceánjárón utaztak, amelyen egy koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak.

  Jelenleg tizenhatan vannak karanténban a Dél-pesti Centrumkórházban.

  A polgárok többsége határozottan tart a vírustól:

   

 • Szijjártó: 30-40 magyar utas van a Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón

  február 28.péntek 12:26

  Harminc-negyven magyar utas tartózkodik a koronavírus gyanúja miatt Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva.

  Szijjártó Péter közölte: a kormány két családdal közvetlen kapcsolatban áll. Azt mondta, hogy a tengerjárón ketten az influenzára jellemző tüneteket mutatnak, az első jelentések szerint azonban ennek nincs köze az új koronavírushoz.

  szijjártó péter külgazdasági és külügyminiszter, fotó: mtiSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, fotó: MTISzijjártó Péter ezenfelül öt országban tizenkét karanténban lévő magyar állampolgárról számolt be, közülük egy ember vírustesztje volt pozitív. Öten vannak Spanyolországban, hárman Japánban, ketten Kínában, egy-egy érintett pedig Olaszországban és Németországban tartózkodik.

 • Kisebb csoportokban távoznak a vendégek a vesztegzár alá vont tenerifei hotelből

  február 28.péntek 12:10

  Kisebb csoportokban kezdtek távozni a vendégek abból a tenerifei szállodakomplexumból pénteken, ahol karantént rendeltek el négy napja, miután az egyik olasz turistánál kimutatták a koronavírus-fertőzést.

  Az első körben kilencen hagyhatták el a négycsillagos tengerparti hotelt, olyan spanyol állampolgárok, akik a Kanári-szigeteken élnek. Őket külföldi és spanyol turisták csoportja követte - közölte a helyi kormány egészségügyi tanácsosának szóvivője.

  Emlékeztetett: a hotel 723 vendége közül 130-an távozhatnak, ugyanis mindannyian csak hétfőn érkeztek, és így nem kerültek kapcsolatba azzal a négy olasz turistával, akiknél beigazolódott a fertőzés, mivel ők addigra már kórházban voltak.

  A távozó vendégek tünetmentesek, de egészségi állapotuk alakulását figyelemmel kell kísérni. Továbbra is naponta kétszer meg kell mérni testhőmérsékletüket, hogy nem lázasodnak-e be, ami a fertőzés egyik jellemző tünete - tudatta.

 • Gyömrőn vírusgyanúval vittek kórházba egy nőt

  február 28.péntek 12:04

  A signaltv.hu helyi hírportál azt írja: egy középkorú nőt vittek kórházba a mentők csütörtökön délután az egyik gyömrői háziorvosi rendelőből. A lap úgy tudja: a körzeti orvos értesítette a mentőszolgálatot, miután a beteg több, a koronavírusra jellemző tünetet produkált, és pár napja jött haza Olaszországból.

  Mutatjuk, hogy mikor hirdethetik meg a karantént:

   

 • Nagyon kiakadt Niedermüller Péter

  február 28.péntek 11:06

  Niedermüller Péter elmesélte: kapcsolatba léptek a tisztifőorvossal, és meghívták egy szűkebb körű egyeztetésre. A főorvos asszony örömmel elfogadta a meghívást, majd a megbeszélés tervezett időpontja előtt néhány órával arról értesítette őket, felettesei nem engedélyezték, hogy kijöjjön a kerületbe. Szerintük ugyanis erre nincs szükség, a kormány akcióterve a koronavírus megfékezésére elégséges, egyéb intézkedésekre, egyeztetésekre nincs szükség.

  "Érthetetlennek tartom, hogy a tisztifőrvos asszony felettesei miért gondolják úgy, hogy nekik meg kell akadályozni azt, ha egy önkormányzat első kézből akar tájékozódni a járvánnyal kapcsolatos aktuális helyzetről, a szükséges intézkedésekről. Csak remélni tudom, hogy ebben az ügyben nem politikai szempontok játszanak szerepet, hanem csupán ostoba bürokratikus előírásokról van szó" - közölte Erzsébetváros polgármestere.

 • A kór fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma a világban (1.rész)

  február 28.péntek 09:37

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai az érintett ország kormányainak közlése alapján:

  - Kína: 78824 megbetegedés, 2788 elhalálozás
  - Hongkong: 92 megbetegedés, 2 elhalálozás
  - Makaó: 10 megbetegedés
  - Dél-Korea: 2022 megbetegedés, 13 elhalálozás
  - Japán: 918 megbetegedés, 8 elhalálozás
  - Olaszország: 655 megbetegedés, 17 elhalálozás
  - Irán: 254 megbetegedés, 26 elhalálozás
  - Szingapúr: 96 megbetegedés
  - Amerikai Egyesült Államok: 60 megbetegedés
  - Kuvait: 43 megbetegedés
  - Thaiföld: 41 megbetegedés
  - Bahrein: 33 megbetegedés
  - Tajvan: 32 megbetegedés, 1 elhalálozás
  - Ausztrália: 23 megbetegedés
  - Malajzia: 23 megbetegedés
  - Németország: 45 megbetegedés
  - Franciaország: 38 megbetegedés, 2 haláleset
  - Spanyolország: 23 megbetegedés
  - Vietnam: 16 megbetegedés
  - Egyesült Királyság: 15 megbetegedés
  - Egyesült Arab Emírségek: 19 megbetegedés
  - Kanada: 14 megbetegedés
  - Irak: 6 megbetegedés
  - Oroszország: 5 megbetegedés
  - Svájc: 5 megbetegedés
  - Omán: 6 megbetegedés

 • A kór fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma a világban (2.rész)

  február 28.péntek 09:36

  - Fülöp-szigetek: 3 megbetegedés, 1 elhalálozás
  - India: 3 megbetegedés
  - Horvátország: 3 megbetegedés
  - Görögország: 3 megbetegedés
  - Izrael: 3 megbetegedés
  - Libanon: 3 megbetegedés
  - Pakisztán: 2 megbetegedés
  - Finnország: 2 megbetegedés
  - Ausztria: 2 megbetegedés
  - Svédország: 7 megbetegedés
  - Egyiptom: 1 megbetegedés
  - Algéria: 1 megbetegedés
  - Afganisztán: 1 megbetegedés
  - Észak-Macedónia: 1 megbetegedés
  - Georgia: 1 megbetegedés
  - Észtország: 1 megbetegedés
  - Belgium: 1 megbetegedés
  - Hollandia: 1 megbetegedés
  - Románia: 1 megbetegedés
  - Nepál: 1 megbetegedés
  - Srí Lanka: 1 megbetegedés
  - Kambodzsa: 1 megbetegedés
  - Norvégia: 1 megbetegedés
  - Dánia: 1 megbetegedés
  - Brazília: 1 megbetegedés
  - Nigéria: 1 megbetegedés
  - Litvánia: 1 megbetegedés
  - Fehéroroszország: 1 megbetegedés
  - Új-Zéland: 1 megbetegedés

 • Önként karanténba vonult Dél-Koreában a járvány gócpontjának tartott gyülekezet sok tagja

  február 28.péntek 09:33

  Önként karanténba vonult a dél-koreai Sincshondzsi keresztény egyháznak mintegy 1600 tagja, akik a koronavírus tüneteit fedezték fel magukon - közölték dél-koreai egészségügyi hatóságok pénteken.

  A fertőzöttek több mint 41 százaléka a Sincshondzsi tegui gyülekezetének a tagja. A kormány eddig az egyház több mint 310 000 tagjának az adatait rögzítette, közülük már csaknem 110 000 emberen egészségügyi vizsgálatokat is elvégeztek.

  Noha a gyülekezet bejelentette, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal a vírusellenes harcban, a tegui városvezetés pert indított az egyház helyi csoportja ellen. Azzal vádolják őket, hogy hamis taglétszámot közöltek, és így hátráltatják a vírus elleni küzdelmet.

  Az egyház vezetői visszautasították a vádakat, és arra kérték az embereket, ne őket okolják a vírus terjedéséért.

 • Orbán: nagy a valószínűsége, hogy a vírus megjelenik Magyarországon

  február 28.péntek 09:08

  Nagy a valószínűsége annak, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon is, "mi erre készülünk, akkor is, ha most még nem tudunk ilyen megbetegedésről". Fel kell készülni a védekezésre - mondta a miniszterelnök.

  fotó: mtiFotó: MTIHangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vírus azonosításához szükséges eszközök rendelkezésre állnak, Magyarország nemzetközileg is elismert járványügyi szakemberekkel rendelkezik, 24 órás ügyeleti rendszert működtetnek, a határátkelőhelyeken szűrőmechanizmusokat indítottak el, a repülőtereket pedig különösen figyelik.

 • Kínában csökken, Dél-Koreában rohamosan növekszik a fertőzöttek száma

  február 28.péntek 07:51

  A dél-kínai Kuangtung tartományban, amely az új típusú koronavírus-járvány második leginkább sújtotta területe az országban, kevesebb az összes fertőzött száma, mint Dél-Koreában - derül ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteken közölt adataiból.

  A hivatalos kínai adatok szerint a 113 millió lakosú Kuangtungban a fertőzöttek száma szerda éjféltől csütörtök éjfélig egyetlen újabb esettel 1348-ra emelkedett, miközben az 51 milliós Dél-Koreából immár 2022 esetet jelentettek.

  A dél-kínai tartományban ráadásul a fertőzöttek közül már 919-en meggyógyultak csütörtök éjfélig, és 7 halálozásról adtak számot ugyaneddig. Dél-Koreában ezzel szemben már 13 ember veszítette életét a betegségben.

 • Semmiből nincs hiány a boltokban a koronavírus miatt

  február 28.péntek 07:47

  Egyre látványosabb a különféle alaptermékek, fertőtlenítő hatású tisztítószerek iránt megnövekedett vásárlói igény a hazai üzletekben, több helyütt a fővárosban és a városszéli bevásárlóközpontokban üresedő polcok jelzik, hogy a lakosság immár nagyobb hangsúlyt fektet a megelőző lépésekre. A készletek mértéktelen felhalmozása továbbra sem indokolt, ugyanakkor kiemelt szerepe lett a felelős magatartásnak a vásárlók és a kereskedelemben dolgozók részéről - ismerteti cikkében a pénteki Magyar Nemzet.

  Az elmúlt 24 óra forgalmi adatai azt mutatják, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség tagvállalatainál egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet. Hangsúlyozzuk, hogy a tagvállalatok képesek garantálni az ellátásbiztonságot, áruhiányra a jelenlegi forgalomnövekedés alapján nem kell számítani - közölte a Magyar Nemzettel a nagyobb piaci szereplőket, az Aldi, Auchan, Lidl, Metro, Penny Market, Spar és a Tesco áruházakat képviselő szervezet.

  Vámos György főtitkár elmondta: az áruházakban, raktárakban, logisztikai központokban széles áruválaszték áll rendelkezésre, de esetenként szükség van a türelmes együttműködésre is a vásárlók részéről.

 • A Facebook lemondta éves konferenciáját a járvány miatt

  február 28.péntek 07:04

  A Facebook csütörtökön bejelentette, hogy lemondja idei fejlesztési konferenciáját a koronavírus-járvány miatt.

  A tavalyi értekezletre mintegy ötezren érkeztek szerte a világból. Az idén május 5-6. között tartották volna a konferenciát a kaliforniai San Joséban.

  A cég egyébként átmenetileg korlátozza alkalmazottai üzleti útját a ragálytól leigkább sújtott Kínába, Dél-Koreába és Olaszországba.

 • Meccs nélkül kikapott a Sopron az Euroligában, mert nem utazott el Olaszországba a koronavírus miatt

  február 27.csütörtök 21:44

  Mivel a koronavírus veszélye miatt a Sopron Basket női kosárlabdacsapata nem utazott el a Schio elleni Euroliga-mérkőzésre, az európai szövetség (FIBA) 20-0-s végeredménnyel az olasz együttesnek adta a találkozót, és a magyar bajnok a kiállásért járó egy pontot sem kapta meg.

  A klub honlapjának csütörtöki beszámolója szerint ez azt jelenti, hogy a gárda a hetedik helyre került csoportjában, így befejeződött számára a szereplés a nemzetközi porondon.

  "Ahogy azt elmondtam már a saját döntésünk kapcsán is, számoltunk minden eshetőséggel. A döntést az Euroliga sorozat lezárulta után szeretném érdemben kommentálni. Dolgozunk tovább, a magyar bajnokság és a Magyar Kupa küzdelmeire koncentrálunk" - nyilatkozta Török Zoltán ügyvezető.

Korábbi hírek betöltése

További külföldi híreink