Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-02-22 14:38:00

Az elmúlt 70 év legsúlyosabb sáskainváziója pusztít Kelet-Afrikában

Az elmúlt 70 év legsúlyosabb sáskainváziója sújtja Kelet-Afrikát. A hatalmas sáskarajok elpusztítják a terményeket, emiatt 13 millió ember élelmezése van veszélyben. Az ENSZ figyelmeztetése szerint júniusra még nagyobb invázió várható.

Mindössze egy zacskó kölest tudtak megmenteni egy kenyai farmon, mert minden mást elpusztítottak a sáskák. A rajok először decemberben jelentek meg, és azóta több tízezer hektár terményt pusztítottak el, az elmúlt 70 év legnagyobb sáska inváziójában. A Szomáliából és Etiópiából érkezett 40-60 kilométer nagyságú rajok naponta 150 kilométert képesek megtenni, és 35000 ember számára elegendő ételt pusztítanak el.

"Jelenleg Kenya, Szomália és Etiópia a leginkább érintett ország, ahol milliárdos nagyságrendben szaporodtak el a sáskák. De Dél-Szudánban, Ugandában és Eritreában is nagy rajok vannak” – nyilatkozta Bukar Tijani, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet osztályvezetője.

Szomália volt az első ország, amely vészhelyzetet hirdetett. Közel 13 millió ember élelmezése van veszélyben, az invázió a kelet-afrikai országok mellett már nyugat-ázsiai országokat is elért. Az ENSZ felszólította a nemzetközi szervezeteket, hogy segítsék a sáskainvázió sújtotta térségeket.

közben az indiai kormány azt állítja, sikerült megfékezni azokat a sáskarajokat, amik Pakisztánból lepték el az ország nyugati térségét. A szakemberek számítottak rá, hogy idén nagy invázió lehet, amely 26 évente szokott lecsapni az országra.

„Több hatásos rovarirtó szert használunk. Emellett a farmerek hangos zajt csapnak, hogy elhajtsák a sáskákat a földekről. A videókból látható, hogy milyen gyorsan meg lehet ölni a sáskákat” - nyilatkozta Gopa Parihar, a sáskák szaporodásáért felelős biztos.


A szakértők szerint júniusban még nagyobb invázió várható, mert a sáskák fő szaporodási ideje alatt, márciustól májusig nagy esőzések várhatók, ez pedig kedvező körülményeket biztosít a további szaporodásukhoz.


atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink