Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-02-21 18:25:00

Jövő szombaton vége lehet az afgán háborúnak

Egyhetes fegyverszünetben egyeztek meg az afgán és a nemzetközi erők a kormányellenes tálibokkal, amely február 22-én 0 óra 0 perckor veszi kezdetét - jelentette be Dzsávíd Fajszal, az afgán nemzetbiztonsági tanács szóvivője pénteken. Eközben Washington arra készül, hogy a feszültségcsökkentési időszak végén megállapodást köt a tálibokkal.

Jövő szombaton vége lehet az afgán háborúnak
Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter (Fotó: Reuters)

Mark Esper amerikai védelmi miniszter múlt héten bejelentette, hogy az Egyesült Államok és a tálibok megegyeztek egy hétnapos afganisztáni fegyverszünetben. "Bízunk benne, hogy az erőszak csökkentése a harcok felfüggesztéséhez és tartós békéhez vezet majd Afganisztánban" - húzta alá Fajszal. A szóvivő abban reménykedik, hogy akár 80 százalékkal is csökkenthetnek az erőszakcselekmények a szóban forgó időszakban.

Ugyanakkor afgán katonai tisztségviselők a múltban leszögezték, hogy a biztonsági erők ezekben az időszakokban is fenntartják maguknak a jogot egy esetleges tálib támadást követő ellencsapásra. A tűzszünetet hetekig tartó tárgyalások előzték meg.

Az erőszak csökkentése lehetővé teheti, hogy Washington aláírja az amerikai csapatok kivonásáról szóló egyezményt a felkelőkkel biztonsági garanciákért cserébe. Kedden egy magas rangú afgán képviselő azt mondta, hogy az erőszak sikeres csökkentését követően február 29-én aláírhatják az amerikai-tálib megállapodást Katar fővárosában, Dohában. A tálibok megerősítették ezt az információt, és Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja is óvatos derűlátásának adott hangot. Az egyezmény megkötését követően kezdetét veheti a tárgyalás a kabuli kormány és a lázadók között. A szélsőséges tálibok eddig nem voltak hajlandóak megbeszéléseket folytatni az afgán politikusokkal arra hivatkozva, hogy ők csak Washington bábjai.

Elkészülhet az amerikai-tálib egyezmény

Eközben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken megerősítette: Washington arra készül, hogy a feszültségcsökkentési időszak végén megállapodást köt a tálibokkal.

"Ha az erőszak csökkentése sikeres lesz, akkor aláírhatjuk az amerikai-tálib egyezményt" - szögezte le közleményében a tárcavezető. "Úgy készülünk, hogy erre február 29-én sor kerül" - tette hozzá. Pompeo rámutatott: az afgánok közötti tárgyalások közvetlenül a megállapodás megkötését követően elkezdődhetnek. Ezek célja lesz majd a teljes és tartós tűzszünet megvalósítása, illetve Afganisztán politikai jövőképének felvázolása.

Az amerikai diplomácia vezetője megjegyezte: bár vannak hiányosságok, az eddig elért eredmények bizakodásra adnak okot, és a béke valós lehetőségével kecsegtetnek. Pompeo egyúttal felszólította az afgánokat, hogy ragadják meg a lehetőséget.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink